Q-ELECTRIC

Lidl Ελλάς: Στον δρόμο για ένα καλύτερο, πιο «πράσινο» αύριο!

lidl-ellas-ston-dromo-gia-ena-kalytero-pio-prasino-avrio-702116

Για τη Lidl Ελλάς η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι μια πρόσφατη υπόθεση. Είναι μέρος της φιλοσοφίας της και την συνοδεύει σε όλη την πορεία της εξέλιξης της.

Η Lidl Ελλάς δραστηριοποιείται μέσα σε ένα ευρύ οικοσύστημα, με ετερόκλητους stakeholders, όπου ο καθένας αποτελεί έναν ξεχωριστό κρίκο σε μια μακριά αλυσίδα ευθύνης. Διαμορφώνει στάσεις μέσα στην κοινωνία και επιδρά στη ζωή του πλανήτη. Ταυτόχρονα, με όλες αυτές τις δραστηριότητες προδιαγράφει και την επόμενη ημέρα όλων μας.

Εδώ και σχεδόν 25 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα φροντίζει για τους δικούς της ανθρώπους και την προοπτική τους, για το κοινωνικό σύνολο και την ευημερία του, για το περιβάλλον και την προστασία του. Πετυχαίνει τους στόχους που θέτει γιατί αφουγκράζεται, προσαρμόζεται και αντιδρά με ρεαλισμό και αυτογνωσία.

Είναι πολλά και στοχευμένα τα βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος. Αρχικά με τη προμήθεια πρώτων υλών με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και υλικών συσκευασίας. Παράλληλα επιδιώκει μια κοινωνικά δίκαιη, οικολογικά βιώσιμη και οικονομικά ωφέλιμη κατανάλωση νερού, ξεκινώντας τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αυτού από την αλυσίδα εφοδιασμού της. Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων της για την κυκλική οικονομία εφαρμόζει ροές και σε άλλα υλικά, όπως χαρτί, πλαστικό, παλέτες, προσεγγίζοντας ολιστικά το θέμα.

Η καταπολέμηση της εξαιρετικά επιβαρυντικής για τον πλανήτη σπατάλης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα που ενισχύει τη γκάμα της σε βιώσιμα προϊόντα και συντονίζει την αλυσίδα ανεφοδιασμού στον ίδιο σκοπό. Οι παραγγελίες των προϊόντων που διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό γίνονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι ροές πόρων στις λειτουργικές της διαδικασίες καταγράφονται και ελέγχονται. Οι ογκώδεις συσκευασίες δίνουν τη θέση τους σε πιο μικρές κι οι πλαστικές αντικαθίσταται με εναλλακτικά, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται, διαχωρίζονται, αποτιμώνται και αξιοποιούνται με ποικίλους τρόπους.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Science Based Targets, η Lidl Ελλάς έχει καθορίσει συγκεκριμένους στόχους και μέτρα που προσβλέπουν αρχικά στην αποφυγή, εν συνεχεία στη μείωση και όπου δεν καθίσταται δυνατό διαφορετικά, στην αντιστάθμιση των εκπομπών CO2 στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Μέχρι το 2030, στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκύπτουν από την επιχειρησιακή της λειτουργία, συνολικά κατά 80%, σε σύγκριση με το 2019, σε όλες τις χώρες. Επιπλέον, κάνει χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις της στο 100%. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρακικού αποτυπώματος της Lidl αποδίδεται στην παραγωγή των προϊόντων της, δηλαδή στα αρχικά στάδια της αξιακής αλυσίδας. Η εταιρεία επιθυμεί λοιπόν, να δεσμεύσει τους προμηθευτές της, οι οποίοι ευθύνονται για το 75% των εκπομπών που σχετίζονται με τα προϊόντα, να θέσουν έως το 2026 δικούς τους κλιματικούς στόχους βασισμένους στη μεθοδολογία της πρωτοβουλίας Science Based Targets.

 

Επιπρόσθετα, η εταιρεία, ως μέλος του Ομίλου Schwarz έχει δεσμευτεί μεταξύ άλλων και για:

  • 20% λιγότερο πλαστικό έως το 2025
  • 25% μέση περιεκτικότητα ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας μέχρι το 2025
  • 50% λιγότερη σπατάλη τροφίμων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής της λειτουργίας, έως το 2030
  • 100% πιστοποιημένες κρίσιμες πρώτες ύλες μέχρι το 2025
  • 100% χωρίς στερεά και υγρά μικροπλαστικά στη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων καθώς και σε απορρυπαντικά και καθαριστικά
  • 100% των συσκευασιών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να καταστεί ανακυκλώσιμο στο μέγιστο δυνατό βαθμό έως το 2025

 

Συνεργάζεται με έμπειρους εταίρους για την αντιστάθμιση των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής λειτουργίας. Τα έργα αντιστάθμισης επιλέγονται σύμφωνα με υψηλής ποιότητας απαιτήσεις. Έτσι αντισταθμίζει τις εκπομπές που προκύπτουν από τις διάφορες λειτουργίες της και καθιστά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες ανθρακικά ουδέτερες. Το επιτυγχάνει για τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές, μέσω πιστοποιημένων έργων αντιστάθμισης. Παράλληλα, συνεχίζει να εργάζεται για την αποφυγή εκπομπών CO2 όπου είναι δυνατόν ή για τη μείωση αναπόφευκτων εκπομπών.

Αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση, έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση περίπου 10.000 φωτοβολταϊκών πάνελ ενώ υιοθέτησε εσωτερικά πληθώρα μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σε βάθος τετραετίας θα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στο 25% των καταστημάτων της, ενώ υπολογίζει να έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της.

Οι ενέργειες για την προώθηση της βιωσιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος δεν σταματούν εκεί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εγκατάσταση 28 πράσινων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα στους χώρους στάθμευσης καταστημάτων και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, η χρήση 100% LED φωτισμού στον χώρο πώλησης όλων των καταστημάτων, καθώς και η εγκατάσταση 16 φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων και 2 στις αποθήκες. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, η Lidl Ελλάς αποδεικνύει τη δέσμευσή της για την προώθηση της πράσινης ενέργειας και τη μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος.

 

Όλες οι ειδήσεις

Αποκαλύφθηκε η νέα Mercedes-Benz CLE Cabriolet

Δοκιμή BMW X6 xDrive 30d: Υπεραφθονία

Νέα Porsche Taycan: Βελτιώσεις εφ’ όλης της ύλης!

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο