STYLE

BMW iX5 Hydrogen: Πρωτοπόρος τεχνογνωσίας και καινοτομίας

bmw-ix5-hydrogen-protoporos-technognosias-kai-kainotomias-717923

Το υδρογόνο ως βιώσιμη πηγή ενέργειας και κίνησης είναι το κεντρικό θέμα του προγράμματος της BMW στη φετινή έκθεση Art Basel στη Βασιλεία.

Η BMW, η οποία είναι συνεργάτης της Art Basel εδώ και 20 χρόνια, ανέθεσε στην καλλιτέχνιδα Es Devlin, που εδρεύει στο Λονδίνο, τη δημιουργία μιας σειράς multi-media έργων, τα οποία παρουσιάζονται στις 10 Ιουνίου. Στην αίθουσα 1.1 της έκθεσης τέχνης η Devlin έχει δημιουργήσει ένα περίπτερο στο οποίο εκτίθενται τέσσερα έργα: Surfacing (2024), Surfacing II (2024), Mask (2018), και Mask in Motion (2018). Ως εναρκτήριο κεφάλαιο, η Devlin και η BMW παρουσιάζουν επίσης μια σειρά από κινητές ηχητικές εγκαταστάσεις σε έναν πιλοτικό στόλο οχημάτων BMW iX5 Hydrogen, τα οποία είναι ντυμένα με εκτυπώσεις των ζωγραφικών κολάζ της καλλιτέχνιδας. Οι επιβάτες καλούνται να ακούσουν τη συνομιλία της Devlin με τους μηχανικούς της BMW σχετικά με τις δυνατότητες του υδρογόνου.

BMW

«Τα έργα για την καινοτομία και την κινητικότητα που δημιούργησε η Es Devlin για την Art Basel αποτελούν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την τέχνη», σχολιάζει ο Michael Rath , επικεφαλής του τμήματος Οχημάτων Υδρογόνου του BMW Group. «Είμαστε πολύ περήφανοι για την προβολή της πρωτοποριακής τεχνολογίας υδρογόνου του BMW Group».

BMW

BMW iX5 Hydrogen: Πρωτοπόρος τεχνογνωσίας και καινοτομίας της BMW

Ως μία ευέλικτη πηγή ενέργειας, το υδρογόνο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και, συνεπώς, στην προστασία του κλίματος. Το BMW iX5 Hydrogen συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της απαλλαγμένης από εκπομπές ρύπων ηλεκτροκίνησης με την οδηγική απόλαυση που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μάρκας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η γρήγορη και απλή διαδικασία ανεφοδιασμού. Η εταιρεία δοκιμάζει επί του παρόντος το όχημα με τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε επιλεγμένες χώρες, σε καθημερινές συνθήκες. Η παγκόσμια περιοδεία του πιλοτικού στόλου θα κάνει τώρα μια στάση στην Art Basel 2024, όπου τα καινοτόμα οχήματα υδρογόνου θα είναι διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης.

BMW

Το πιλοτικό πρόγραμμα ενσαρκώνει την προσέγγιση ανοικτής τεχνολογίας του BMW Group για την κινητικότητα του αύριο. Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου έρχεται να συμπληρώσει τα συστήματα ηλεκτροκίνησης με μπαταρία.

BMW

Το σύστημα κίνησης του οχήματος που βασίζεται στην BMW X5 αποτελείται από έναν καινοτόμο συνδυασμό κυψελών καυσίμου με ισχύ 125 kW/170 hp, ο οποίος χρησιμοποιεί την ενέργεια από αέριο υδρογόνο για την κίνηση ενός ηλεκτροκινητήρα Gen 5 του BMW Group μαζί με μια ειδικά σχεδιασμένη μπαταρία. Η μέγιστη ισχύς του συστήματος ανέρχεται σε 285 kW/401 hp. Οι δεξαμενές υδρογόνου της BMW iX5 Hydrogen μπορούν να ανεφοδιαστούν σε τρία έως τέσσερα λεπτά εξασφαλίζοντας αυτονομία 504 χιλιομέτρων σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP.

BMW

Η Es Devlin δημιούργησε μία σειρά από multi – media έργα που αποκαλύπτονται στις 10 Ιουνίου στην Art Basel στην Basel 2024.

Στην αίθουσα 1.1 της έκθεσης τέχνης η Devlin δημιούργησε ένα περίπτερο με τέσσερα έργα: το Surfacing (2024), ένας φωτιζόμενος κύβος βροχής που διαπερνάται από μια γραμμή φωτός και το Surfacing II (2024), δύο ζωγραφισμένες τηλεοράσεις, στις οποίες μια χορευτική φιγούρα φαίνεται να εκτοπίζει pixels και χρωστικές ουσίες, πλαισιώνονται από το Mask (2018), μια πόλη-μοντέλο που προβάλλεται σε οθόνη όπου συγχωνεύονται χέρια με ένα ποτάμι, και το Mask in Motion (2018), μια περιστρεφόμενη φωτιζόμενη ημιδιαφανή τυπωμένη πόλη που μπλέκει τους θεατές μέσα στην κινούμενη σκιά της.

BMW

Κάθε έργο συνεχίζει την 30ετή εξερεύνηση της Devlin για την περίπλοκη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της τεχνολογίας. Το περίπτερο επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους επισκέπτες κάθε μία ώρα, καθώς ο κύβος βροχής του Surfacing, σαν μαγική συσκευή, δημιουργεί ένα 7λεπτο χορευτικό της διάσημης χορογράφου Sharon Eyal από το Παρίσι, με μουσική που συνθέτει το ντουέτο Polyphonia από το Λονδίνο.

BMW

Συνάντηση καλλιτέχνιδας και μηχανικών

Η Devlin πέρασε τον τελευταίο χρόνο συνεργαζόμενη με μηχανικούς της BMW, μαθαίνοντας τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου και τις επιπτώσεις της στο μέλλον των βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων. Ως εναρκτήριο κεφάλαιο των έργων που εκτίθενται στην αίθουσα 1.1, δημιούργησε ένα απλό ηχοτοπίο που προέρχεται από τις συζητήσεις τους και υπογραμμίζεται από τους συνθέτες Polyphonia, το οποίο αναπαράγεται για τους επισκέπτες του πιλοτικού στόλου οχημάτων BMW iX5 Hydrogen.

BMW

Η Devlin δηλώνει: «Έμαθα από τους μηχανικούς της BMW την ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος μέσα στην κυψέλη καυσίμου υδρογόνου: η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό των ατόμων υδρογόνου από το οξυγόνο αναδημιουργείται όταν το οξυγόνο επανενώνεται με το υδρογόνο μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό που παράγεται δεν είναι μόνο η ενέργεια που κινεί το όχημα, αλλά και το νερό».

BMW

Οι εξωτερικές επιφάνειες της BMW iX5 Hydrogen έχουν τυλιχτεί σε ένα μπλε και λευκό κολάζ στο οποίο η Devlin επικαλύπτει πίνακες και κείμενα τα οποία αντανακλούν τις επιρροές της από τις αφίσες και τα λογοτεχνικά βιβλία που γέμισαν τον τοίχο και τα ράφια της ως έφηβη. Ζωγραφισμένες χειρονομίες που απηχούν την ξυλογραφία του 1831 «The Great Wave off Kanagawa» του Ιάπωνα καλλιτέχνη Katsushika Hokusai, επικαλύπτουν χειρόγραφα αποσπάσματα από τη μεγαλύτερη πρόταση της λογοτεχνίας για το νερό από το σημαντικό μυθιστόρημα του James Joyce «Οδυσσέας». Κάτω από το κολάζ βρίσκονται αποσπάσματα από δημοσιεύσεις του BMW Group σχετικά με την τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Όλες οι ειδήσεις

Πάνω από 70 μοναδικά supercars στην Αθήνα: Υπερθέαμα σε τέσσερις τροχούς [εικόνες & βίντεο]

Αποκαλυπτήρια για το FIAT Grande Panda!

Οι τιμές της νέας BMW Σειρά 1 στην Ελλάδα

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο