TRAVEL

Διακοπές με αυτοκινούμενο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

diakopes-me-aftokinoumeno-osa-prepei-na-gnorizete-722003

Σπίτι είναι εκεί όπου κατοικεί η καρδιά, λέει μια ρήση και αν η καρδιά σας ανήκει στους ανοικτούς δρόμους, στις εξοχές και στη φύση, τα αυτοκινούμενα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε κυριολεκτικά το «σπίτι» σας παντού, με έναν μοναδικό συνδυασμό κινητικότητας και ανέσεων.

Κατηγορίες αυτοκινούμενων

  • Van: Διατηρούν το μεγαλύτερο ποσοστό του αρχικού αμαξώματος με μεγάλης έκτασης αλλαγές και προσθήκες στο χώρο, που σε ένα επαγγελματικό όχημα θα εξυπηρετούσε την φόρτωση.
  • Ενιαία: Αποτελούν κατασκευές όπου όλο το αμάξωμα, συμπεριλαμβανομένης της καμπίνας, έχει δημιουργηθεί από την εταιρία μεταποίησης.
  • Hμιενιαία: Δομούνται πάνω σε σασί, το οποίο φέρει την εργοστασιακή καμπίνα. Διαχωρίζονται επίσης στα ημιενιαία χαμηλού προφίλ και στα ημιενιαία με κουκέτα και αυτό το χαρακτηριστικό αφορά στην ανάπτυξη που υπάρχει πάνω από την καμπίνα οδήγησης.

αυτοκινούμενο

Πόσα άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν;

Εξαρτάται φυσικά από τις διαστάσεις και τους χώρους ενός αυτοκινούμενου, καθώς και από τα διαθέσιμα κρεβάτια. Στο ταξίδι, βάσει του νόμου, επιτρέπεται αριθμός ατόμων αντίστοιχος με τα καθίσματα που φέρουν ζώνες ασφαλείας.

Ενέργεια

Ο πιο απλός τρόπος ενεργειακής τροφοδότησης είναι από εξωτερική πηγή ρεύματος, αλλά αυτό προϋποθέτει στάση σε camping ή χώρο φιλοξενίας που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Ενεργειακή αυτονομία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, όπως γεννήτρια, υγραέριο ή ρεύμα αποθηκευμένο σε μεγάλες συστοιχίες μπαταριών. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη μικρών και φορητών συστημάτων ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά panel και ανεμογεννήτριες, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση των ιδιοκτητών αυτοκινούμενων.

αυτοκινούμενο

Μπορώ να το οδηγήσω;

Τα αυτοκινούμενα κατατάσσονται στην κλάση οχημάτων Μ1 (επιβατικά Van 8+1 θέσεων) και αν δεν υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους σε βάρος, μπορούν να οδηγηθούν με ερασιτεχνικό δίπλωμα αυτοκινήτου κατηγορίας Β. Σε ό,τι αφορά στο οδηγικό σκέλος, τα οχήματά αυτά δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες, πέραν μιας εξοικείωσης με τον όγκο τους, ενώ φέρουν στον εξοπλισμό τους συστήματα ασφαλείας αντίστοιχα των επιβατικών.

αυτοκινούμενο

Ασφάλιση, τέλη κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ

Η ασφάλιση γίνεται με διαδικασία αντίστοιχη με αυτή ενός Ι.Χ. επιβατικού και το συμβόλαιο προσφέρει τις ίδιες καλύψεις και υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, είναι ανάλογα με αυτά ενός επιβατικού Ι.Χ. αυτοκινήτου και διέπονται από παρόμοια κλιμακωτή επιβάρυνση, βάσει του κυβισμού. Για το ΚΤΕΟ ισχύει και πάλι ό,τι και στα επιβατικά, με τις ίδιες υποχρεώσεις για τα διαστήματα περιοδικών ελέγχων.

αυτοκινούμενο

Τεκμήριο και άλλες επιβαρύνσεις

Παρομοίως, το τεκμήριο για τα αυτοκινούμενα οχήματα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των επιβατικών Ι.Χ., δηλαδή υπολογίζεται βάσει κυβισμού με ανάλογο τρόπο, ενώ επιπρόσθετα η κατοχή αυτοκινούμενου υπάγεται στις φορολογικές διατάξεις πολυτελούς διαβίωσης.

αυτοκινούμενο

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας

Ως όχημα κλάσεως Μ1, η κυκλοφορία και η στάθμευση ενός αυτοκινούμενου είναι ελεύθερη παντού στην Ελλάδα, εκτός των σημείων που ορίζει ο ΚΟΚ ή περιοχών και θέσεων που εξαιρούνται από ειδικές εγκυκλίους, όπως προστατευόμενα περιβάλλοντα και αρχαιολογικοί χώροι. Τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα στην κατασκήνωση, μιας και η ερμηνεία της κατασκήνωσης είναι λίγο περίεργη στην ελληνική πραγματικότητα, ειδικά για αυτά τα οχήματα. Ας ξεκινήσουμε από το παρανοϊκό νομικό θέσφατο, ότι, εκτός camping και ιδιωτικών χώρων που το επιτρέπουν, γενικά η κατασκήνωση απαγορεύεται στη χώρα μας. Για τα αυτοκινούμενα, η στάθμευση κοντά σε μια παραλία ή σε μια ανοιχτωσιά ενός δάσους, εκεί δηλαδή όπου θα προσέγγιζε και ένα επιβατικό Ι.Χ., δεν είναι παράνομη. Ωστόσο, αν αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, τέντες και σκίαστρα γύρω από το όχημα, είναι, αφού αυτά τα στοιχεία συνιστούν κατασκήνωση. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στη φύση και στους συνανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο είναι στοιχεία επιβεβλημένα. Tα οργανωμένα camping στην Ελλάδα προσφέρουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποδομές και χώρους για τη φιλοξενία αυτοκινούμενων.

αυτοκινούμενο

Ενοικίαση

Υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που προσφέρουν τη δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινούμενων οχημάτων, με το κόστος να ξεκινά λίγο κάτω από τα 200 ευρώ, τιμή η οποία μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως της εποχικής ζήτησης και των διαθέσιμων προς ενοικίαση μοντέλων.

αυτοκινούμενο

Τι πρέπει να γνωρίζω αν ταξιδέψω

Δύο είναι τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν κάποιον που κάνει πολυήμερες διακοπές με αυτοκινούμενο. Το ένα είναι η πλήρωση του βυτίου νερού που χρησιμοποιείται για την κουζίνα, την ντουσιέρα και το WC και το δεύτερο είναι η απόρριψη των λυμάτων η οποία πρέπει να γίνεται σε αποχέτευση ή βόθρο.

Ευχαριστούμε το φωτογράφο και «γκουρού» των αυτοκινούμενων κύριο Γιώργο Κούκο, καθώς και τον κύριο Ασημακόπουλο Αδάμ της Caravan Expert, για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Όλες οι ειδήσεις

Βουλή: Αυτά είναι τα καινούργια αυτοκίνητα των αρχηγών και των βουλευτών – Ποιες ήταν οι προτιμήσεις τους

BMW S 1000 XR – Η τρέλα που πάει στα βουνά και στην πίστα

Η εντυπωσιακή γκάμα της Lamborghini σε 10 υπέροχα «κλικ»

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο