EDITOR'S PICK

Στη Μάνη με το Yamaha TMΑΧ Tech MΑΧ

sti-mani-me-to-yamaha-tmach-tech-mach-640969

Στον κόσμο της πέτρας και του γαλαζοπράσινου νερού

Από την Καρδαμύλη μέχρι το Οίτυλο και στο Λιμένι (που ανήκει στη Λακωνία), η Μεσσηνιακή Μάνη είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την άγρια ομορφιά του Ταΰγετου με αρκετό πράσινο και όμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά. Το νέο TMΑΧ Tech MΑΧ της Yamaha αποδείχθηκε ιδανικό μέσο για έναν ιδανικό προορισμό.

Του Δημήτρη Διατσίδη - Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ξεκινώντας από την Αθήνα με το νέο θαυμάσιο οδικό δίκτυο με Αττική Οδό, Ολυμπία Οδό, Μορέα, φτάνεις εύκολα πια μετά από 240 χλμ. στην Καλαμάτα και με την επιλογή του νέου mega-scooter των 560 κ.εκ., TMΑΧ Tech MΑΧ της Yamaha, το γεμάτο ρεζερβουάρ των 15 λίτρων επαρκεί, με μέση κατανάλωση 5.1 λίτρα ανά 100 χλμ., με μέση ταχύτητα ταξιδιού στα 134 χλμ/ώρα. Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα του ανεμοθώρακα, σε συνδυασμό με τη φαρδιά σέλα και τη θέση οδήγησης που σου επιτρέπει τις μικροκινήσεις, κάνουν το ταξίδι σούπερ-άνετο και το γέμισμα με βενζίνη σε αφήνει έτοιμο να μπεις στη Μεσσηνιακή Μάνη, χωρίς κανένα άγχος για την τροφοδοσία του δικύλινδρου εν σειρά μοτέρ των 562 κ.εκ..

Μετά από 30 χλμ. δρόμου με μέτρια άσφαλτο (και καλή σε κάποια σημεία) με πολλές κλειστές στροφές, περνώντας από λόφους και μικρές κοιλάδες, φτάνεις στο σημείο που ξαναβλέπεις τη θάλασσα δεξιά σου, μπροστά σου τις στέγες των σπιτιών της Καρδαμύλης και αριστερά τον επιβλητικό Ταΰγετο με την κορυφή του στα 2,407 μ.

Η πετρόχτιστη Καρδαμύλη είναι πέρα από γοητευτική και ένα κέντρο της περιοχής με την Παλιά της Πόλη διατηρημένη άψογα, με νέα σπίτια που κρατούν την παράδοση της χρήσης της τοπικής πέτρας από ικανότατους τεχνίτες, αλλά και με τις ταβέρνες με το καλό φαγητό, τις παραλίες με βότσαλο πριν και μετά το κέντρο της πόλης και τα ξενοδοχεία που προσφέρουν ποιοτική διαμονή. Μέχρι και ειδικό στην οινολογία βρίσκεις στον κεντρικό δρόμο, τον Νίκο Ψαλτήρα (Psaltiras Wine Bar) που μπορεί να σε μυήσει στον κόσμο του κρασιού, το βράδυ αν δεν έχεις να οδηγήσεις άλλο.

Οι μικροί κόλποι, με τις εντυπωσιακές παραλίες «Φονέας» και «Δελφίνια», αμέσως μετά την Καρδαμύλη, σηματοδοτούν το ξεκίνημα των 40 χλμ. παραλιακής διαδρομής μέχρι το Λιμένι, που ανήκει στη Λακωνία, αλλά μπορεί να θεωρηθεί η κατάληξη της διαδρομής στη Μεσσηνιακή Μάνη. Η πιο τουριστική Στούπα είναι ο πρώτος μεγάλος οικισμός μετά από τις πρώτες πολύ ωραίες στροφές στις οποίες το ΤΜΑΧ βγάζει τον καλό του σπορ χαρακτήρα, καθώς το πλαίσιο αλουμινίου και οι εξελιγμένες αναρτήσεις και φρένα το κάνουν ένα δίτροχο με δυνατότητες μιας καλής μοτοσυκλέτας.

Αν δεν ανέβει κανείς αριστερά από τη Στούπα για να φτάσει στην πανέμορφη Καστανέα (ή Καστανιά), αφήνει δίπλα του τον Ταΰγετο και συνεχίζει περνώντας από Πλάτσα, Λαγκάδα, Άγιο Νίκωνα, θαυμάζοντας όμορφα σπίτια και εκκλησίες, για να περάσει τα σύνορα της Λακωνίας και να μπει στο δημοτικό διαμέρισμα του Οίτυλου και να καταλήξει στο πανέμορφο Λιμένι με το ιδιαίτερο χρώμα της θάλασσας να συνδυάζεται τέλεια με την πέτρα των σπιτιών, των εστιατορίων και των καφέ-μπαρ της μικρής αυτής πολιτείας.

Φυσικά το σκηνικό προσφέρεται και για τη φωτογράφιση του νέου mega-scooter / μοτοσυκλέτας που αναδεικνύει με το παραδοσιακό φόντο τις σύγχρονες γραμμές του και τις λεπτομέρειες που το διαφοροποιούν (ελάχιστα) από το πρώτο ΤΜΑΧ του 2001, που πραγματικά ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό και τώρα αποδεικνύεται ίσως το πιο πετυχημένο εμπορικά μοντέλο της Ιαπωνικής εταιρίας. Σε αυτό κομμάτι των 80 χλμ της διαδρομής μας Καρδαμύλη – Λιμένι – Καρδαμύλη, παρά το γρήγορο ρυθμό η κατανάλωση ήταν στα 4.8 λίτρα ανά 100 χλμ., νούμερο εντυπωσιακό!

Δυστυχώς τα όμορφα τελειώνουν γρήγορα και η επιστροφή για την Αθήνα επιλέχθηκε να γίνει στην Εθνική με μέση ταχύτητα 146 χλμ/ώρα, η οποία εκτόξευσε την κατανάλωση στα 6.6 λίτρα ανά 100 χλμ., παρά το ότι η άνεση ταξιδιού παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με αυτή των 134 (με 5.1) του πηγαιμού. Αξίζει για 12 παραπάνω χλμ/ώρα να καταναλώνεις 1.5 λίτρα περισσότερο; Ο καθένας μπορεί να κρίνει βάσει και του χρόνου που διαθέτει. Πέρα από αυτό η ευχαρίστηση ενός ταξιδιού εξαρτάται μεν από το όχημα και τις ικανότητές του, αλλά το κύριο μέρος της απόλαυσης εξαρτάται από τον προορισμό και την παρέα και στην περίπτωσή μας η Μεσσηνιακή Μάνη, το Λιμένι και η παρέα μας ήταν όλα καταπληκτικά.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο