EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Terminator… ζει – Ρομπότ υγροποιείται και περνάει μέσα από κάγκελα

o-terminator-zei-robot-ygropoieitai-kai-pernaei-mesa-apo-kagkela-656149

Για τους λάτρεις των ταινιών δράσης, ο «Terminator 2» αποκτάει μια νέα επιστημονική διάσταση, μετά τις έρευνες των ειδικών. Στην κινηματογραφική προβολή, ο θεατής βλέπει την πρωταγωνίστρια, Σάρα Κόνορ, να δραπετεύει από ένα άσυλο και το «σάιμποργκ» (αυτοματοποιημένος τεχνητός οργανισμός) που την κυνηγάει φαίνεται να περνάει μέσα από τις μεταλλικές ράβδους, αφού πρώτα λιώνει, ενώ στη συνέχεια επανέρχεται και πάλι στο μέγεθός του.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των Ηνωμένων Πολιτειών κατασκεύασαν ένα μίνι ρομπότ «MPTM» που μπορεί να περάσει από στέρεη σε υγρή φάση ανάλογα με τις «προσταγές» των δημιουργών του, που καταφέρνουν να το χειραγωγούν. Η δημοσίευση του βίντεο της παρουσίασης από τους ειδικούς προκάλεσε μοιραία συγκρίσεις με το ρομπότ «Τ-1000» από την ταινία «Terminator 2: Η ημέρα της κρίσης».

Ο «Τ-1000» είναι το ρομπότ στην ταινία που μπορεί να αλλάζει μορφές και σχήμα αφού δεχθεί κάποιο χτύπημα ή κάποια σφαίρα, ενώ μπορεί να υγροποιηθεί. Πρόκειται για κατασκεύασμα του μοχθηρού οργανισμού Skynet, έρχεται από το μέλλον και σκοπός του είναι να εξολοθρεύσει τη Σάρα και τον Τζον Κόνορ. Στην ταινία του 1991 του Τζέιμς Κάμερον έχει αντίπαλο τον πρώτο εξολοθρευτή, που υποδύεται ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο οποίος προσπαθεί να υπερασπιστεί τους Κόνορ.

Η ομάδα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων δημιούργησε ένα ρομπότ με τα χαρακτηριστικά του «Τ-1000», αν και το μέγεθός του είναι μικρό, περίπου όσο μια μινιατούρα Lego, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Telegraph».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το «MPTM» θα μπορούσε, δυνητικά, να βοηθήσει στον τομέα της Ιατρικής, αλλά και να λύσει προβλήματα Μηχανικής. Οι δοκιμές έδειξαν πως το μίνι ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει ένα αντικείμενο μέσα στο στομάχι ενός ανθρώπου, αλλά και να διορθώσει βλάβες σε ηλεκτρικά κυκλώματα.

Το «ΜPTM» δεν είναι το φουτουριστικό «Τ-1000», αλλά του μοιάζει, και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τα πειράματα προκειμένου να δουν σε ποια άλλα πεδία μπορεί να φανεί χρήσιμη η ιδέα του, ή ακόμα και να βελτιστοποιήσουν τα υλικά που το απαρτίζουν.

Ρομπότ φτιαγμένο από γάλλιο

Το ρομπότ Terminator είναι φτιαγμένο από το χημικό στοιχείο γάλλιο (Ga) και στοιχεία από άλλους τρεις παράγοντες, μεταξύ αυτών μαγνητικά σωματίδια. Μπορεί να λιώσει σχεδόν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (30 βαθμούς Κελσίου). Στα ευφάνταστα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν το ρομπότ να ξεφύγει από μια φυλακή-κουτί. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικά κύματα προκειμένου να περάσει από στέρεη σε υγρή μορφή. Σε χαμηλότερη ένταση, τα ίδια μαγνητικά κύματα επιτρέπουν σε αυτό το μικροσκοπικό ρομπότ να κάνει άλματα 20 φορές το ύψος του, να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του 1.500 φορές το λεπτό ή να κινείται με ταχύτητα ενός μέτρου το δευτερόλεπτο.

Όλες οι ειδήσεις 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο