ΧΡΗΣΤΙΚΑ

10 μύθοι σχετικά με την χρήση και την συντήρηση του αυτοκινήτου

10-mythoi-schetika-me-tin-chrisi-kai-tin-syntirisi-tou-aftokinitou-714936

Τι ισχύει τελικά  για 10 από τις πιο διαδεδομένες παρανοήσεις που κυκλοφορούν στην “πιάτσα” για το αυτοκίνητο;

Το χωρίς άδεια μαστόρι παλιάς κοπής, ο γνωστός που “ξέρει”, οι συζητήσεις στην παρέα, ο κουμπάρος του ξάδερφου του μπατζανάκη που “άκουσε ότι”. Πηγές και δίκτυο διασποράς και ανακύκλωσης διαφόρων μύθων που αφορούν την χρήση και την συντήρηση του αυτοκινήτου. Συγκεντρώσαμε τους πιο δημοφιλείς από αυτούς και τους παραθέτουμε, συνοδεία της… απομυθοποίησης τους.

 

1) Άλλαζε λάδια πιο συχνά από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής

Ο μύθος: Αν αλλάζεις λάδια συχνά, εξασφαλίζεις την αξιοπιστία και την μακροημέρευση του κινητήρα, μπορείς μάλιστα να βάζεις και πιο φθηνά… αφού θα αλλάζονται συχνότερα, δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Τι ισχύει πραγματικά:  Ο κατασκευαστής ορίζει την συχνότητα αλλαγής λαδιών αλλά και τον τύπο των λιπαντικών που χρησιμοποιούνται και δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος στο να κάνει κάποιος πρόωρες αλλαγές, πόσο μάλλον με λιπαντικά πέραν των προδιαγραφών, με διαφορετική σύσταση και ιξώδες, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κινητήρα.

 

2) Ζέσταινε το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσεις

Ο μύθος: Το μοτέρ δεν λειτουργεί καλά όταν είναι κρύο και απαιτεί προθέρμανση, αν ξεκινήσει κανείς την οδήγηση αμέσως, η μηχανική καταπόνηση είναι μεγάλη.

Τι ισχύει πραγματικά: Την εποχή που οι κινητήρες ήταν φτιαγμένοι από… μαντέμι, οι ανοχές ήταν τεράστιες, η τροφοδοσία αρχαϊκή και το λιπαντικό διανεμόταν αργά και ακανόνιστα στον κινητήρα, χρειαζόταν όντως προσθέρμανση. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για προθέρμανση αφού το μίγμα καυσίμου ορίζεται με ακρίβεια από τον ψεκασμό και τους αισθητήρες, η λίπανση είναι άριστη, ενώ τόσο οι ανοχές στα κινούμενα μέρη του κινητήρα όσο και τα κράματα μετάλλων που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν 50 χρόνια.

 

3) Αν καθαρίσεις το φίλτρο αέρα, δεν χρειάζεται να το αλλάξεις

Ο μύθος: Αυτό ακριβώς που περιγράφεται στον τίτλο, ότι το φίλτρο αέρα δεν χρειάζεται αλλαγή αν το καθαρίσεις. Για πάντα, εννοούν…

Τι ισχύει πραγματικά: Oκαθαρισμός του φίλτρου αέρα αποτελεί όντως μια διαδικασία που πραγματοποιείται στα service  ή σε περιπτώσεις που το αυτοκίνητο έχει κινηθεί για μεγάλο διάστημα σε χωματόδρομους και σε περιβάλλον με σκόνη και σωματίδια, ωστόσο  αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές. Μετά από κάποια περίοδο χρήσης, το υλικό του χάνει τις ιδιότητες φιλτραρίσματος του αέρα και συγκράτησης των σωματιδίων ή απλά υπάρχει κορεσμός από τις συγκεντρώσεις σκόνης και ο καθαρισμός είναι αδύνατος, οπότε απαιτείται η αλλαγή του.

 

4) Φούσκωνε τα ελαστικά στην μέγιστη δυνατή πίεση που αναγράφουν στα πλαϊνά τους

Ο μύθος: Φουσκώνοντας τα ελαστικά στην μέγιστη αναγραφόμενη πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής τους, έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη κύλιση και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Τι ισχύει πραγματικά: Τις ιδανικές πιέσεις δεν τις ορίζει ο κατασκευαστής των ελαστικών αλλά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου και αυτές αναγράφονται σε ένα πινακάκι που βρίσκεται κολλημένο συνήθως σε κάποια κολώνα του αμαξώματος ή στην μεταλλική περιφέρεια των πορτών. Δεν υπάρχει περίπτωση ασυμφωνίας. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι οι προτεινόμενες από τον  κατασκευαστή του αυτοκινήτου πιέσεις, είναι οι ιδανικές για την βέλτιστη λειτουργία των ελαστικών στο συγκεκριμένο μοντέλο αναλόγως του φορτίου και του αριθμού των επιβατών, ενώ οι αναγραφόμενες στα πλαϊνά των ελαστικών πιέσεις, είναι το κατώτατο και το ανώτατο όριο πλήρωσης των ελαστικών για να είναι αυτά ασφαλή.

 

5) Το A/C καίει, άνοιξε τα παράθυρα για οικονομία

Ο μύθος: Ανοίγοντας τα παράθυρα το καλοκαίρι, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει δροσιά για τους επιβαίνοντες και να κάνει οικονομία στην βενζίνη, αντί του να κάνει χρήση του air condition.

Τι ισχύει πραγματικά: Τις πραγματικά ζεστές ημέρες, το ρεύμα του πυρωμένου αέρα που εισέρχεται στο αυτοκίνητο προσφέρει αίσθηση ανάλογη με αυτή ενός σεσουάρ που σας φυσάει στο πρόσωπο και πέραν της δυσφορίας, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Το σημαντικότερο, δεν εξοικονομείτε βενζίνη, αντιθέτως, καίτε περισσότερη από αυτή που θα καταναλώνατε αν κάνατε χρήση του air condition. Aνοίγοντας όλα τα παράθυρα, η αεροδυναμική του οχήματος σας είναι αντίστοιχη με αυτή μιας σιφινιέρας, ενώ οι περιδινήσεις του αέρα, εκτός του ότι κάνουν χάλια το μαλλί, μετατρέπουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου σε παπαφίγκο που θέλει να σας σπρώξει προς τα πίσω.

 

 6) Η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής 5 χρόνια

Ο μύθος: Πάλι, ότι λέει ο τίτλος, η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής 5 χρόνια, μετά από αυτό το διάστημα, μεταβαίνει εν τόπω χλοερώ, εν τόπω πλήρως φορτισμένο…

Τι ισχύει πραγματικά: Δεν ξέρουμε πως “φιξαρίστηκε” αυτό το χρονικό εύρος (γιατί δεν λένε 4 ή 6 χρόνια ας πούμε;) αλλά η αλήθεια είναι πως οι μπαταρίες δεν έχουν συγκεκριμένο προσδόκιμο ζωής και όλα εξαρτώνται από τον κύκλο φορτίσεων και εκφορτίσεων, τις ενεργειακές απαιτήσεις συναρτήσει πάντα της χρήσεως, και της συνεχούς έκθεσης σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί το “πόσα ψωμιά” απομένουν σε μια μπαταρία, είναι αυτή να μετρηθεί σε κάποιο ηλεκτρολογείο ή κατά τις προγραμματισμένες συντηρήσεις του αυτοκινήτου. Oι εγγυήσεις που προσφέρουν οι κατασκευαστές αφορούν σε ζημιές στα στοιχεία τους, διαρροές, και γενικά αστοχίες υλικών, δεν έχουν να κάνουν με την διάρκεια ζωής τους.

 

7) Αν σου σκάσει το λάστιχο πρέπει να το αλλάξεις

Ο μύθος: Το ή τα ελαστικά που έχουν υποστεί διάτρηση, θα πρέπει απαραιτήτως να αλλάζονται, γιατί δεν είναι πλέον ασφαλή.

Τι ισχύει πραγματικά: Τα σκασμένα ελαστικά μπορούν να επισκευαστούν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να συντρέχουν θέματα ασφάλειας. Ωστόσο σημαντικό είναι η διάγνωση για το είδος και την έκταση της ζημιάς αλλά και η επισκευή, να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχουν δύο τύπου επισκευές, το λεγόμενο “κορδόνι”, πού είναι μια γρήγορη και προσωρινή αποκατάσταση χωρίς να απαιτείται η εξαγωγή του ελαστικού και το λεγόμενο “μανιτάρι”, που εξασφαλίζει πολύ πιο σίγουρα αποτελέσματα αλλά απαιτεί εξαγωγή του ελαστικού και δουλειά στο εσωτερικό του.

 

8) Πρέπει να “ξεκαπνίζεις” το αυτοκίνητο αραιά και που

Ο μύθος: Τα αυτοκίνητα χρειάζονται κατά διαστήματα κάποιες γρήγορες βόλτες σε ανοικτό δρόμο για να “ξεμπουκώσουν” και να “ξεκαπνίσουν”

Τι ισχύει πραγματικά: Τα αυτοκίνητα δεν είναι ούτε ρέγγες, ούτε κυνηγόσκυλα για να έχουν ανάγκη από ξεκάπνισμα ή τρέξιμο. Υπάρχει εξέλιξη, έχουν σπαταληθεί ατελείωτες ώρες σε έρευνα, η τεχνολογία που εφαρμόζεται σε αυτά βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, οπότε η διαχείριση της τροφοδοσίας τους είναι εξαιρετικά ακριβής και περίτεχνη για να προκαλεί συνάχι ή να αφήνει βρογχικά. Όχι λοιπόν, δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή την διαδικασία, το αυτοκίνητο σας είναι κατασκευασμένο για να λειτουργεί καλά και να προσαρμόζεται σε ένα πολύ μεγάλο εύρος χρήσης, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ένα και μοναδικό κοντινό ταξίδι, μετά από μήνες πρώτης – δευτέρας μέσα στην κίνηση.

 

9) Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν χρειάζονται service

Ο μύθος: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες τους από την έννοια και τα έξοδα του service γιατί δεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τι ισχύει πραγματικά: Όντως δεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά έχουν λάστιχα, σύστημα πέδησης, ανάρτησης, διεύθυνσης, μετάδοση και ένα σωρό από άλλα επί μέρους στοιχεία και αναλώσιμα, που χρειάζονται φροντίδα και αντικατάσταση όταν φθαρούν. Σίγουρα ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν πρόκειται ποτέ να λάβει λογαριασμό από συνεργείο που θα περιλαμβάνει αλλαγή καδένας ή ρύθμιση βαλβίδων αλλά απαλλαγμένος από την συντήρηση, δεν είναι σε καμία περίπτωση.

 

10) Η 100αρα βενζίνη βελτιώνει πάντα τις επιδόσεις

Ο μύθος: Βάζοντας 100αρα βενζίνη έχεις καλύτερες επιδόσεις και βγάζεις και περισσότερα χιλιόμετρα ανά γέμισα.

Τι ισχύει πραγματικά: Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα κατασκευασμένα για βενζίνη με υψηλή περιεκτικότητα οκτανίων ή για να το θέσουμε καλύτερα, οι κινητήρες τους δεν πρόκειται να επωφεληθούν από αυτόν τον τύπο καυσίμου, που προορίζεται για υψηλής απόδοσης μοτέρ σε sport μοντέλα. Δεν τίθεται θέμα ζημιάς ή καταπόνησης του κινητήρα, απλά η διαφορά που θα κάνει η 100άρα βενζίνη σε ένα απλό, συμβατικό αυτοκίνητο, θα είναι πάρα πολύ μικρή και τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν δικαιολογούν την υψηλότερη τιμή της. Σε κάθε περίπτωση, ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου αναγράφει τον ιδανικό τύπου καυσίμων για το αυτοκίνητο σας, σε ταμπελάκι που βρίσκεται πλησίον της τάπας πλήρωσης του ρεζερβουάρ.

Αν έχετε καταπιεί κάποιον από αυτούς τους μύθους… αμάσητο, μην αισθάνεστε προσβεβλημένοι, όλοι το έχουμε πάθει με την ακόρεστη δίψα μας για γνώση. Η γοητεία των μύθων αυτών, είναι αντίστοιχη με αυτή των συνωμοσιολογικών σεναρίων, βλέπετε αισθανόμαστε ξεχωριστοί και πεφωτισμένοι αν πιστεύουμε ότι κατέχουμε μια μοναδική αλήθεια που δεν έχει επικοινωνηθεί στους άλλους, οπότε αφήνουμε στην άκρη την λογική και την κριτική σκέψη, ενώ στην συνέχεια την μεταδίδουμε και σε άλλους, γιατί έιναι επίσης ωραίος ο ρόλος του μέντορα και του “ψαγμένου”.

Σε κάθε περίπτωση ζούμε στην εποχή της πληροφορίας με την… σέσουλα και τέτοιου είδους συμβουλές, tips και “μυστικά” θα τα συναντούμε όλο και πιο συχνά μπροστά μας , χωρίς να αφορούν αποκλειστικά το αυτοκίνητο. Πριν λοιπόν υϊοθετήσουμε ως απόψη κάτι ή εφαρμόσουμε στην πράξη μια συμβουλή (σσ δηλώνω ένοχος, έχω προσπαθήσει να αφαιρέσω λίπη από τηγάνι με ντελβέ από καφέ, ξύδι και ανθρακούχο αναψυκτικό επειδή το είδα σε video), καλό είναι να εξετάσουμε την πηγή από όπου προέρχεται, να το διασταυρώσουμε και να το επαληθεύσουμε.

Οι αμερικάνοι έχουν μια έκφραση που ορίζεται από τα αρχικά γράμματα RTFM . Δεν θα την μεταφράσουμε αυτολεξί, με μια πολιτικώς ορθή απόδοση, ας πούμε ότι είναι μια επιτακτική παραίνεση του “ανατρέξατε στο εγχειρίδιο χρήσης για περισσότερες πληροφορίες”. Ειδικά σε ότι αφορά στο αυτοκίνητο, εκεί συμπεριλαμβάνονται όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την σωστή χρήση και συντήρηση του, προερχόμενα μάλιστα από την πιο αξιόπιστη και έγκυρη πηγή: τον κατασκευαστή του.

Όλες οι ειδήσεις

Ανακοινώθηκαν οι τιμές των νέων Smart #1 και #3 στην Ελλάδα

Το Nissan Juke επιστρέφει ανανεωμένο και ακόμα πιο δυναμικό

Κινητήρας: Ποια είναι τα πιθανά αίτια υπερθέρμανσης του

 

 

 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο