TOP NEWS

Έτσι θα χαρεί η τσέπη σου: 7 «μυστικά» για να μειώσεις την κατανάλωση καυσίμου

etsi-tha-charei-i-tsepi-sou-7-mystika-gia-na-meioseis-tin-katanalosi-kafsimou-634649

Με τις τιμές των καυσίμων να τραβούν την ανηφόρα, όλοι κάνουμε την προσευχή μας για το πού θα φτάσουν! Και παρόλο που η αλήθεια είναι ότι λίγα μπορείς να κάνεις για τις τιμές της βενζίνης, εντούτοις πολλά μπορείς να κάνεις για την κατανάλωσή της. Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι μεγάλο ποσοστό αυτής οφείλεται στη δική σου οδηγική συμπεριφορά. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές σου οδηγικές συνήθειες μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα.

Σου δίνουμε 7 super tips για να μειώσεις άμεσα την κατανάλωση του καυσίμου που χρησιμοποιείς και να δώσεις στο πορτοφόλι σου … τη χαρά που του αξίζει!

Tip 1 Αγάπα τα Ελαστικά σου

Φρόντιζε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου για να φροντίζουν και αυτά εσένα και την τσέπη σου! Καλό θα ήταν να μετράς την πίεση στα λάστιχα, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και να τη ρυθμίζεις όταν χρειάζεται. Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών επηρεάζει σημαντικά τόσο την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου όσο και την κατανάλωση καυσίμου.

Κι όμως: Τα ελαστικά, πλέον, μπορούν να φορτίζουν τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ξεφούσκωτα λάστιχα φθείρονται γρηγορότερα και μειώνουν την οικονομία καυσίμου, αφού αυξάνουν την τριβή κύλισης. Από την άλλη, τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά, διαταράσσουν την ομαλή κίνηση του αυτοκινήτου στον δρόμο και φθείρονται ανομοιόμορφα.

Κοίτα λοιπόν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και ακολούθα τις οδηγίες του. Κάτι ξέρει…

Tip 2 Φειδώ με το Κλιματιστικό!

Θυμάσαι το χαρακτηριστικό αυτό “κάθισμα” που κάνει το αυτοκίνητο όταν κινείσαι με ταχύτητα και ξαφνικά αποφασίζεις να ανοίξεις τον κλιματισμό; Αυτό ακριβώς μεταφράζεται δυστυχώς και στην τσέπη σου! Είναι γεγονός ότι το κλιματιστικό είναι μια εξαιρετική εφεύρεση, η οποία όμως επιβαρύνει σημαντικά τον κινητήρα και προκαλεί αξιοπρόσεκτα μεγαλύτερη κατανάλωση στο καύσιμο.

Δεν είπε κανείς να λειώνεις το καλοκαίρι ή να παγώνεις τον χειμώνα μέσα στο αμάξι. Δε χρειάζεται όμως να έχεις τον κλιματισμό στο τέρμα, μέχρι να φτάσεις να βάλεις σκούφο στην πρώτη περίπτωση ή να τα “πετάς” όλα στη δεύτερη! Παν μέτρον άριστον!

Εννοείται ότι με το A/C, έχεις τα παράθυρα κλειστά!!!

Tip 3 Όχι στο Παρατεταμένο Ρελαντί

Μη νομίζεις ότι δεν καίει! Το ρελαντί για μεγάλες χρονικές περιόδους καταναλώνει σημαντική ποσότητα καυσίμου που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί απλώς γυρνώντας τη μίζα. Η επανεκκίνηση της μηχανής εξάλλου χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα βενζίνης όσο το ρελαντί για 30 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση φυσικά που το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα start/stop, τότε problem solved – κάνει τη δουλειά από μόνο του.

Ακολουθώντας αυτήν την τακτική, πέρα από οικονομία στην τσέπη σου, μειώνεις και το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνεις, καθώς ελαχιστοποιείς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. (Μην το υποτιμάς καθόλου! – φασούλι το φασούλι γεμίζει η ατμόσφαιρα!).

Μιας λοιπόν και το “μωρό μου, κατεβαίνω” μπορεί να πάρει λίγο … περισσότερο χρόνο από ένα λεπτό, σβήνε τον κινητήρα. Αξίζει!

Tip 4 Μαλακά με τα Γκάζια!

Πόσο συχνά κάνεις ξερογκαζιές; Οι απότομες εκκινήσεις και η νευρική οδήγηση μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση έως και 35%. Για να μην πούμε για το επιπλέον κόστος της ταχύτερης φθοράς των φρένων, των ελαστικών και των λοιπών μηχανολογικών εξαρτημάτων. Be proactive και μην οδηγείς επιθετικά. Παρατήρησε τον δρόμο και τις κινήσεις των άλλων οδηγών και των πεζών και προσπάθησε να προλαμβάνεις τυχόν … ομορφιές που μπορεί να κάνουν! Κράτα αποστάσεις ασφαλείας και φρόντισε να προβλέπεις έγκαιρα για ελιγμούς που ενδέχεται να χρειαστούν.

Διπλώματα οδήγησης

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Όσο πιο απότομα επιταχύνεις, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει ο κινητήρας. Πατώντας απαλά το πεντάλ του γκαζιού, θα εξοικονομήσεις σημαντική ποσότητα βενζίνης ή πετρελαίου. Με μαλακό γκάζι βγάζεις τουλάχιστον 1,5 λίτρο καυσίμου στα 100 χλμ. για ένα βενζινοκίνητο και 1,0 λίτρο για ένα diesel. Σε βάθος χρόνου, δεν είναι αμελητέα η ποσότητα…

Θυμήσου: σταθερό γκάζι = οικονομία στα καύσιμα Κοινώς, τέρμα τα γκάζια σημαίνει ότι το αμάξι «πίνει»!!!

Tip 5 Μην το Φορτώνεις!

Παίρνε μόνο τα απαραίτητα. Η ύπαρξη επιπλέον φορτίου μειώνει κατά πολύ την απόδοση του καυσίμου. Μπορεί την πεθερά να πρέπει οπωσδήποτε να την πάρεις μαζί .. εκείνο το σκαλιστό, ξύλινο μπαουλάκι όμως … μπορείς να το αφήσεις για άλλη φορά! Αν το έξτρα βάρος δεν είναι απαραίτητο, καλό είναι να το μεταφέρεις όταν η βενζίνη δε θα βάζει φωτιά στην τσέπη σου! Πολλοί είναι οι οδηγοί επίσης που συνηθίζουν να πετάνε όλα τους τα εργαλεία στο πορτμπαγκάζ, έτσι – για ώρα ανάγκης… Σκέψου μόνο ότι για κάθε 100 κιλά πρόσθετου βάρους μειώνεται η απόδοση του καυσίμου περίπου κατά 4%. Φυσικά, το επιπλέον φορτίο, πέρα από το πορτοφόλι σου, επηρεάζει άμεσα τόσο τις επιδόσεις του αυτοκινήτου όσο και την οδική του συμπεριφορά.

 

Tip 6 Άλλαζε τις Ταχύτητες … Μαλακά και στην Ώρα τους!

Μην τις καρφώνεις! Η ομαλή οδήγηση σχετίζεται και με τις σχέσεις που διατηρείς εσύ με το κιβώτιο ταχυτήτων. Η εναλλαγή ταχυτήτων τη σωστή στιγμή οδηγεί σε άμεση οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Οι υψηλές στροφές σημαίνουν περισσότερες περιστροφές του κινητήρα και συνεπώς υψηλότερη κατανάλωση.

Με λίγα λόγια, θες να κρατήσεις τις στροφές του κινητήρα χαμηλά, δηλαδή 2.000 – 3.000 στροφές ανά λεπτό σε βενζινοκίνητο και 1.700 – 2.500 σε diesel κινητήρα. Όταν βρίσκεσαι σε αστικό περιβάλλον, ιδανικό είναι να αλλάζεις τις ταχύτητες στην υψηλότερη δυνατή σχέση, για να κρατάς τις στροφές χαμηλά.

Tip 7 Προσέχω… για να Έχω

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες σέρβις; Ναι! Το τακτικό σέρβις και η χαμηλή κατανάλωση έχουν άμεση σχέση. Η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου συνεπάγεται σημαντική οικονομία στο καύσιμο άρα και στην τσέπη σου. Σε περίπτωση που παρατηρήσεις διαφορές στη συνηθισμένη κατανάλωση του αυτοκινήτου ενώ δε συντρέχει

ουσιαστικός λόγος, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τη διαδικασία καύσης. Κοινώς, πιθανό μηχανολογικό πρόβλημα! Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν άσκοπη σπατάλη καυσίμου είναι οι μη ευθυγραμμισμένοι τροχοί, τα βρώμικα φίλτρα αέρα ή η ανεπάρκεια στα λάδια του κινητήρα.

Η υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά ωφελεί εσένα, τους γύρω σου αλλά και το περιβάλλον! Διάβασε για τα μικρά λάθη που πληγώνουν το αυτοκίνητό σου και για τα πλεονεκτήματα του Eco Driving και κάνε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία!

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο