ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε λάδια; – Γιατί γίνονται μάυρα

kathe-pote-prepei-na-allazoume-ladia-giati-ginontai-mayra-621471

Το καθαρό λάδι κινητήρα μπορεί να έχει διάφορες αποχρώσεις κεχριμπαριού, ανάλογα με τον τύπο λαδιού και την ηλικία του οχήματος.

Το χρώμα στα λάδια του κινητήρα μπορεί να αλλάξουν με τον χρόνο, την χρήση, τους ρύπους και τη θερμότητα. Συνήθως, το ολοκαίνουργιο λάδι κινητήρα έχει ένα ελαφρώς ημιδιαφανές πορτοκαλί χρώμα.

Όταν βλέπεις το λάδι του αυτοκινήτου σου να αλλάζει χρώμα, δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ποιοι οι παράγοντες και τι μπορείς να κάνεις;

Γιατί αλλάζει χρώμα το λάδι αυτοκινήτου;

Το λάδι του αυτοκινήτου σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου κυρίως λόγω της συσσώρευσης ρύπων, όπως βρωμιά, υπολείμματα και υποπροϊόντα της καύσης. Αυτοί οι ρύποι αναμειγνύονται με το λάδι και προκαλούν το σκούρο χρώμα του.

Οι αποχρώσεις κεχριμπαριού δεν είναι ανησυχητικές

Το καθαρό λάδι κινητήρα μπορεί να έχει διάφορες αποχρώσεις κεχριμπαριού, ανάλογα με τον τύπο λαδιού και την ηλικία του οχήματος. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κεχριμπαριού από μόνες τους δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι το λάδι του κινητήρα είναι παλιό ή βρώμικο.

Το μαύρο λάδι δείχνει την ανάγκη για αλλαγή

Όταν φθάσει σε μία σκοτεινή απόχρωση κεχριμπαριού, δηλαδή μαυρίσει, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το λάδι είναι παλιό, ειδικά αν είναι παχύ ή λάσπη.

Πότε χρειάζεται αλλαγή λαδιού αυτοκινήτου;

Ήρθε τώρα η στιγμή να συζητήσουμε πότε πρέπει να αλλάξεις το λάδι του αυτοκινήτου. Γενικά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτείνουν αλλαγή λαδιών από τα 7.500 χλμ. έως τα 20.000 χλμ. ή κάθε χρόνο, όποιο έρθει πρώτο.

Σε καθημερινή βάση, είναι καλή ιδέα να ελέγχεις το χρώμα ή αλλαγές στην υφή, τα οποία θα σου παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του λαδιού και την ανάγκη για αλλαγή. Ο μηχανικός σου είναι αυτός που μπορεί να σου δώσει σίγουρη απάντηση.

Η σημασία της αλλαγής λαδιού

Με το πέρασμα του χρόνου, το λάδι μπορεί να χάσει την ικανότητά του να παγιδεύει και να απομακρύνει τις βρωμιές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά του κινητήρα. Αυτό γιατί, όταν μαυρίζουν τα λάδια του αυτοκινήτου, τα σωματίδια που συσσωρεύονται μπορεί να προκαλέσουν φθορά στις εσωτερικές επιφάνειες του κινητήρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες βλάβης.

Όλες οι ειδήσεις

Άγιο είχε: Να πως γίνεται μία Toyota Corolla άμα «σκάσει» πάνω της ρόδα από Boeing

Οδηγούμε το BYD ATTO 3 λίγο πριν παρουσιαστεί επίσημα από τη Σφακιανάκης

Μπορεί να γίνει η Rivian το «αντίπαλον δέος» της Tesla;

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο