EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς οι αποσκευές δεν απειλούν τη ζωή μας

pos-oi-aposkeves-den-apeiloun-ti-zoi-mas-638457

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι αποσκευές και άλλα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητό δεν απειλούν τη ζωή μας; Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε μπαγκαζιέρα οροφής και τί γιατί δένουμε τη ζώνη ασφαλείας όταν δεν κάθεται κανείς στο κάθισμα;

Όταν τοποθετούμε αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ, αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι οι δυνάμεις στην πλάτη του πίσω καθίσματος σε περίπτωση σύγκρουσης θα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Έτσι, τα πιο βαριά αντικείμενα πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα του χώρου αποσκευών και να βρίσκονται ακριβώς πίσω από την πλάτη του καθίσματος. Τα ελαφρύτερα πράγματα μπορούν να τοποθετηθούν ψηλότερα και πιο κοντά στην πίσω πόρτα.

 

Ζώνη ασφαλείας

«Αν κουβαλάμε κάποιο βαρύ αντικείμενο, ας πούμε οικοδομικά υλικά ή μια φιάλη αερίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό και λογικό να το δέσουμε τον χώρο των αποσκευών. Όχι με ένα σπάγκο ή ένα φθηνό λουρί, αλλά με έναν πιστοποιημένα ιμάντα που μπορεί να κρατήσει αντικείμενα με ασφάλεια στη θέση τους», συμβουλεύει ο Robert Šťastný, μέλος της ομάδας Έρευνας της Skoda για την Οδική Ασφάλεια.

Και προσθέτει μια άλλη χρήσιμη συμβουλή: εάν δεν υπάρχουν επιβάτες στα πίσω καθίσματα και το φορτίο είναι μεγάλο για το πορτμπαγκάζ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ζώνες ασφαλείας και να δέσουμε τα πράγματα πάνω στο κάθισμα, αλλά μόνο αν οι ζώνες είναι στερεωμένες στο αμάξωμα του αυτοκινήτου και όχι στην πλάτη του καθίσματος.

Επίσης, πρέπει να προσέχουμε πολύ τι μεταφέρουμε στην εταζέρα, πάνω από το χώρο των αποσκευών. Εάν φρενάρουμε δυνατά ή τρακάρουμε τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί θα πετάξουν προς το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Επομένως δεν πρέπει να βάζουμε βαριά πράγματα, αλλά μόνο ένα μαξιλάρι, μια μικρή κουβέρτα ή κάτι παρόμοιο, που δεν θα εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού. Αν χτυπήσουμε ένα συμπαγές εμπόδιο με πενήντα χιλιόμετρα την ώρα, ό,τι δεν είναι στερεωμένο θα συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός με αυτή την ταχύτητα. Και έχει μεγάλη διαφορά αν αυτό θα είναι ένα πουλόβερ ή ένα μπουκάλι νερό.

Αν μεταφέρουμε ένα ποδήλατο ή κάτι παρόμοιο, με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικές βάσεις και ιμάντες.

 

Στην οροφή

Η συμβουλή του Robert Šťastný είναι να χρησιμοποιούμε μπαγκαζιέρες που έχουν περάσει δοκιμές πρόσκρουσης. Ελέγχουμε τις προδιαγραφές του οχήματος για το μέγιστο φορτίο οροφής και δεν ξεχνάμε ότι στο βάρος συμπεριλαμβάνονται οι μπάρες στήριξης και η ίδια η μπαγκαζιέρα.

Όταν τοποθετούμε πράγματα μέσα στη μπαγκαζίερα οροφής, το μισό του συνολικού βάρους πρέπει να βρίσκεται στη μέση μεταξύ των βάσεων στήριξης, το ένα τέταρτο μπροστά και το ένα τέταρτο πίσω.

Εάν μεταφέρουμε ποδήλατά στην οροφή του αυτοκινήτου, επιλέγουμε υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένες σχάρες από αξιόπιστους κατασκευαστές. Πριν τοποθετήσουμε πάνω το ποδήλατο πρέπει να αφαιρέσουμε οτιδήποτε μπορεί να φύγει από πάνω του με τον αέρα (ταχύμετρο, μπουκάλι νερού, φώτα, θήκες και τρόμπα). Έτσι δεν θα τα χάσουμε, αλλά κυρίως δεν θα προκαλέσουν ζημιά σε άλλους. Τα ποδήλατα μπορούν να μεταφερθούν και με μια σχάρα κοτσαδόρου, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όπου δεν θα είναι εκτεθειμένα σε τόσο έντονες δυνάμεις.

 

Μεταφέροντας κατοικίδια

Τα κατοικίδια μας πρέπει επίσης να δένονται, τόσο για την ασφάλεια τους, όσο και για των υπολοίπων επιβατών. Τα μικρόσωμα ζώα μεταφέρονται μέσα σε ειδικό κουτί το οποίο πρέπει να στερεωθεί είτε στο χώρο των επιβατών με τη ζώνη ασφαλείας, είτε στο χώρο των αποσκευών.

Τα μεγαλόσωμα μεταφέρονται είτε σε μεγάλο κουτί είτε στο πίσω κάθισμα, δεμένα με ειδική ζώνη για κατοικίδια, αλλά με λουρί-σαμαράκι και όχι δεμένα από τον λαιμό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι με ένα απότομο φρενάρισμα ή μια πρόσκρουση το σώμα του ζώου θα φύγει από τη θέση που βρίσκεται και  θα χτυπήσει στο εσωτερικό της καμπίνας, τραυματίζοντας τον εαυτό του και τους υπόλοιπους επιβάτες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν φορτώνουμε το αυτοκίνητο για διακοπές πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε εύκολη και  γρήγορη πρόσβαση στο τρίγωνο, το φαρμακείο, τον πυροσβεστήρα και τα ανακλαστικά γιλέκα.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο