ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πόσους ίππους “βγάζει” ένα άλογο;

posous-ippous-vgazei-ena-alogo-689622

Μπορεί να μην είναι γνωστό σε όλους, όμως η ιπποδύναμη δεν ισούται με τη δύναμη ενός αλόγου όπως εσφαλμένα κάποιοι ίσως πιστεύουν.

Ένα άλογο παράγει παράγει πολύ περισσότερη δύναμη από ένα ίππο, και ο λόγος είναι ο εξής: Ένας ίππος ισούται με τη δύναμη που απαιτείται για να ανυψωθεί ένα αντικείμενο μάζας 75 κιλών κατά ένα μέτρο εντός χρόνου ενός δευτερολέπτου. Η μονάδα αυτή δεν είναι καινούρια, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Μάλιστα ο λόγος που οδήγησε τον Τζέιμς Βατ να χρησιμοποιήσει αυτή τη μονάδα, ήταν προκειμένου να μετρηθεί η ισχύς που απέδιδαν οι ατμομηχανές, οι οποίες την εποχή που αναφερόμαστε αντικαθιστούσαν προοδευτικά τα υποζύγια.

Σε απόλυτα νούμερα ο ένας ίππος ισοδυναμεί με 745.7 W, όπου για λόγους απλούστευσης χρησιμοποιούμε την εξής εξίσωση 1 ίππος = 746 watt. Ένα άλογο λοιπόν παράγει κατά προσέγγιση 14,9 ίππους, και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφέρουμε πως ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να παράγει περίπου 1,2 ίππους, ενώ ένας καλά προπονημένος αθλητής παράγει 2,5 ίππους.

Η ιπποδύναμη ως μονάδα μέτρησης της ισχύος δεν είναι παντού η ίδια. Ο όρος Horse Power ισοδυναμεί με 745 watts, ενώ η γερμανική ορολογία Pferdestärke (PS) ισοδυναμεί με 735 watts. Σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η μονάδα μέτρησης είθισται να ονομάζεται Brake horsepower (bhp). 1 PS ισούται με 0,986 bhp ή αλλιώς 0,7457 kW.

Τέλος να αναφέρουμε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ της ισχύς που παράγει ο κινητήρας, και αυτής που παράγουν οι τροχοί, και η διαφορά οφείλεται στην απώλεια της ενέργειας, που πραγματοποιείται εξαιτίας της διαμεσολάβησης πολλών εξαρτημάτων, που αυξάνουν την τριβή. Αυτή η απώλεια κυμαίνεται στο 10%.

 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο