EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Γκάζι» στην ηλεκτροκίνηση για την προσέλκυση τουριστών

gkazi-stin-ilektrokinisi-gia-tin-proselkysi-touriston-620388

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ξενοδοχεία, αεροδρόμια, μαρίνες και δήμοι επενδύουν στην ανάπτυξη υποδομών με γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα τη στιγμή που ο οδικός τουρισμός, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, γνωρίζει μεγάλη απήχηση.

«Γκάζι» για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης πατάει η Ελλάδα, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ να βρίσκονται πλέον στα σκαριά, στοχεύοντας στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, ιδιωτικών και δημόσιων με γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα. Δυναμικά στο παιχνίδι ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης μπαίνουν σταδιακά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα αεροδρόμια και οι μαρίνες στην Ελλάδα, επενδύοντας στην τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο να προσφέρουν στους τουρίστες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να καλύψουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες τους.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πανδημία του κορωνοϊού στρέφει το ενδιαφέρον των τουριστών στα οδικά ταξίδια, ολοένα και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις ποντάρουν στην ανάπτυξη υποδομών κατάλληλων για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης στα ξενοδοχεία προσφέρει στους τουρίστες την ασφάλεια ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμος ένας φορτιστής, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό δέλεαρ για την επιλογή του συγκεκριμένου καταλύματος από οδηγούς που σταματούν για να φορτίσουν τα αυτοκίνητά τους, δημιουργώντας επιπλέον έσοδα για το τουριστικό κατάλυμα.

Στόχος η ελίτ του τουρισμού

Ανταποκρινόμενα στις ανάγκες των ταξιδιωτών, ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα επιλέγουν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση σημείων φόρτισης. Καθώς, μάλιστα, δεδομένων των συνθηκών, ο οδικός τουρισμός γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη απήχηση, ένας εύκολος τρόπος για να προσελκύσει ένα ξενοδοχείο high end επισκέπτες και κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι να τους παρέχει στις εγκαταστάσεις του ποιοτικές υποδομές επαναφόρτισης του αυτοκινήτου τους.

Η ανάπτυξη υποδομών για επαναφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων τις παροχές της ξενοδοχειακής μονάδας, προσφέροντας στους επισκέπτες άνετη και ποιοτική φόρτιση του ηλεκτρικού τους αυτοκινήτου, αναδεικνύοντας έτσι το κατάλυμα πρωτοπόρο στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα επιδρούν θετικά στην εικόνα που έχουν οι επισκέπτες για το ξενοδοχείο που τους φιλοξενεί. Έτσι, εκτός από τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, τα ξενοδοχεία καταφέρνουν να αποσπάσουν υψηλές κριτικές σε ταξιδιωτικές πλατφόρμες.

Στην Ελλάδα, μεταξύ των μονάδων που έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις με οικολογικό πρόσημο, προσανατολισμένες στην ηλεκτροκίνηση, είναι τα ξενοδοχεία του ομίλου Chandris, το Pharae Palace Hotel στην Καλαμάτα, το Domotel Xenia Βόλος, το Kensho Boutique Hotels & Suites Psarrou, το Ξενοδοχείο Ευρυδίκη στο Κιλκίς, το Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική και το ibis Styles Heraklion Central Hotel.

Δημιουργούν υπεραξία

Σύμφωνα με μελέτες, ένας «προορισμός φόρτισης» μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την επισκεψιμότητα σε μία μονάδα, τη στιγμή που δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι «τα μεγάλα ξενοδοχεία ήδη συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πραγματική ευκαιρία για τη δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων. Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται αρκετά γρήγορα, συνεπώς για ορισμένες εταιρείες είναι απλώς επιχειρηματικά λογικό να επενδύουν στη σωστή εξυπηρέτηση των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων».

Στην κατεύθυνση αυτή, ισχυροί ξενοδοχειακοί όμιλοι παγκοσμίως επενδύουν στην τοποθέτηση φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ευκατάστατων τουριστών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Marriott International, η οποία διαθέτει σταθμούς φόρτισης σε ξενοδοχεία της ανά την κόσμο για πάνω από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, «υπάρχουν 1.700 σταθμοί φόρτισης σε περισσότερα από 600 ξενοδοχεία. Οι μονάδες μας διαθέτουν από 1 έως και 15 φορτιστές, ανάλογα με τη ζήτηση των επισκεπτών».

Την ίδια πολιτική εφαρμόζει μία από τις πιο δημοφιλείς ξενοδοχειακές αλυσίδες διεθνώς, η Hilton. Ο ξενοδοχειακός κολοσσός ξεκίνησε μια διπλή συνεργασία με την Tesla και τη General Electric πριν από τρία χρόνια για την παροχή μιας διαφορετικής παροχής υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προσελκύοντας περισσότερους πελάτες με υψηλότερο εισόδημα και ενδιαφέροντα προς νέες καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες.

Η ηλεκτροκίνηση στα αεροδρόμια

Με στόχο την εξυπηρέτηση όλο και περισσότερων ταξιδιωτών, και τα ελληνικά αεροδρόμια επενδύουν στην ανάπτυξη υποδομών για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) σύναψε στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας τους, ΔΕΗ και Fraport Greece θα διερευνήσουν τις δυνατότητες εγκατάστασης σε αυτά τα αεροδρόμια σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν εκεί τα οχήματά τους. Επιπλέον, θα εξετάσουν τις δυνατότητες προώθησης υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων, αλλά και την πιθανότητα περαιτέρω εμπορικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών οχημάτων (σ.σ.: ο πρώτος σε αεροδρόμιο). Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας προσφέρει στους χρήστες του Valet Parking, που είναι κάτοχοι ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών οχημάτων, τη δυνατότητα φόρτισης του οχήματός τους χωρίς καμία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση πέραν αυτής της στάθμευσης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα αρκετά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε πολλούς Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στις εθνικές οδούς ενώ -σύμφωνα με ανακοινώσεις- έχει σχεδιαστεί, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση 25 διπλών φορτιστών στην Αθήνα και επιπλέον σταθμών φόρτισης στους αυτοκινητοδρόμους, που αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες.

και στις μαρίνες

Ρευματοδότες για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών που διαθέτουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτει και η Μαρίνα Φλοίσβου. Αναβαθμίζοντας τις υποδομές εξυπηρέτησης των επισκεπτών της και τις παροχές, η Μαρίνα Φλοίσβου προσφέρει πλέον υπηρεσίες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσω τεσσάρων νέων σημείων φόρτισης, που εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν στον χώρο στάθμευσης της μαρίνας στον Άλιμο.

Οικολογικό αποτύπωμα στα νησιά

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης στα νησιά, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει ως ατού και για την προσέλκυση τουριστών, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε μία σειρά προτάσεων στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο Μ. Κόνσολας επεσήμανε ότι τα νησιά αποτελούν προνομιακό χώρο για να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πιλοτικού σχεδίου για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου, μέσα από μια ευρεία διϋπουργική συνεργασία, που θα έχει δύο στόχους: Αφενός τη δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη υποδομών σε αυτά τα νησιά και αφετέρου τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση.

«Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αντληθούν πόροι για να καταστούν τα νησιά μας σημείο αναφοράς για την ηλεκτροκίνηση ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Κόνσολας.

Ο βουλευτής προέταξε την ανάγκη παροχής ουσιαστικών κινήτρων για τις νησιωτικές περιοχές, που θα περιλαμβάνουν

  • επιδότηση για την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις (έναν κλάδο που περιλαμβάνει ταξί, ξενοδοχεία, επαγγελματικά οχήματα και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων),
  • μείωση φόρων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, επιδότηση αγοράς και δωρεάν θέσεις στάθμευσης,
  • κίνητρα και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη δικτύου σημείων φόρτισης στον αστικό ιστό των νησιών και στο οδικό δίκτυο, καθώς και για την εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης σε ξενοδοχεία και σημεία ενδιαφέροντος.

Και οι δήμοι στο παιχνίδι

Στη ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και στη χωροθέτηση σημείων στάθμευσης με φορτιστές, καλούνται να προχωρήσουν πλέον συντεταγμένα και οι δήμοι. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκοντας τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης σε όλη τη χώρα, το Πράσινο Ταμείο έχει απευθύνει πρόσκληση στους δήμους, προϋπολογισμού 5,42 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2020-2021, για την εκπόνηση σχεδίων που θα προβλέπουν τα σημεία φόρτισης και τις θέσεις στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα σημεία αυτά θα αποτελούν ουσιαστικά τον οδικό χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα. Η πρόσκληση αυτή από το Πράσινο Ταμείο έρχεται μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη προς όλους του δήμους για να ολοκληρώσουν την κατάρτιση των σχεδίων τους.

Η συνολική διάρκεια του συγκεκριμένου προγράμματος, δικαιούχοι του οποίου είναι όλοι οι δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, οι δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι, είναι 3ετής.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα τροφοδοτείται από πράσινη καθαρή ενέργεια και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς αρνητικό αποτύπωμα στις πόλεις, ανέδειξε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι ήδη σε 270 Δήμους τρέχουν οι μελέτες και οι διαδικασίες για την προμήθεια φορτιστών και τη μελέτη χωροθέτησης των σημείων που θα τοποθετηθούν.

Ελληνικό «παρών»

Δυναμικό άνοιγμα στην ηλεκτροκίνηση κάνουν την ίδια στιγμή και ελληνικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Protergia, εταιρεία της Mytilineos, η οποία ήδη προχωρά συνεργασία με τη Fortisis και το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ, ενώ τα ίδια βήματα ακολουθεί και ο ΗΡΩΝ, που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές που είναι νόμιμοι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εταιρείες Elpedison, NRG και Watt+Volt.

Στη βιώσιμη κινητικότητα ποντάρουν όμως και άλλες εταιρείες από τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, όπως η Ελίν, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα πρατήριά της, με αιχμή τα νησιά, ενώ και η εταιρεία FORTISIS που ιδρύθηκε το 2011 και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Μάλτα, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αναπτύσσοντας κοινόχρηστες υποδομές, συστήματα διαχείρισης και εφαρμογές φόρτισης.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο