AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

BMW I Interaction EASE: Χαλαρώστε, ανακαλύψτε και βιώστε

bmw-i-interaction-ease-chalaroste-anakalypste-kai-vioste-510592

Η BMW παρουσιάζει στην Έκθεση CES στο Las Vegas μια προοπτική της αυτόνομης κινητικότητας. Σε ένα επί τούτου απομακρυσμένο απ’ οτιδήποτε κάθισμα η BMW και η Designworks οπτικοποιούν με το I Interaction EASE πως πρέπει να είναι διαμορφωμένο το εσωτερικό ενός αυτόνομου οχήματος.

Με αυτήν την προσπάθεια ο επιβάτης δε θα έχει μόνο μία άνετη «εμπειρία κινητικότητας», κατά τα λεγόμενα της βαυαρικής εταιρείας, αλλά, όντας συνδεδεμένος με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί όσο πιο ουσιαστικά γίνεται το χρόνο μετακίνησής του. «Ο επιβάτης ξεκινά το ταξίδι του με την αίσθηση πως έχει φτάσει κιόλας στον προορισμό του», εξηγεί ο Adrian van Hooydonk, αντιπρόεδρος του τμήματος σχεδίασης του ομίλου BMW.

Προκειμένου ο χρήστης να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με το όχημα, πρέπει η επικοινωνία να μην είναι μόνο απλή, αλλά επίσης διαισθητική και «ανθρώπινη». Γι’ αυτόν το λόγο, η BMW ενσωματώνει το I Interaction EASE και στο “Natural Interaction”, που έχει ήδη παρουσιάσει το 2019, με το συνδυασμό του από πολλές δυνατότητες χρήσης, όπως τον έλεγχο διάφορων συστημάτων μέσω αφής, χειρονομιών και φωνητικής λειτουργίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει το βλέμμα

Στη συνέχεια του I Interaction EASE μπορούν η τεχνητή νοημοσύνη και οι αισθητήρες στο κάθισμα να αναγνωρίσουν το βλέμμα του επιβάτη και να το ερμηνεύσουν. Έτσι, ο χρήστης δεν απαιτείται να μάθει πια με κόπο επιπλέον ειδικές εντολές για τις διάφορες υπηρεσίες, που παρέχονται. Η τεχνητή νοημοσύνη του οχήματος αναλαμβάνει την επεξεργασία των ακουστικών και οπτικών πληροφοριών από τους διάφορους αισθητήρες και τις ερμηνεύει αντίστοιχα με τα συμφραζόμενα από την οδική κατάσταση του αυτοκινήτου, το χρόνο, τον τόπο και τις πληροφορίες, που παρέχει το ίδιο το όχημα. Αν, λοιπόν, οριστεί ένα αντικείμενο εκτός οχήματος, τότε αυτό αναγνωρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη και καταγράφεται. Με αυτόν τον τρόπο ανακαλούνται για παράδειγμα πληροφορίες για συγκεκριμένα κτίρια.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σύστημα έχει το πανοραμικό head-up-display, η οθόνη πληροφοριών, που εκτείνεται, όπως ένα παρμπρίζ, σε όλο το πλάτος του μπροστινού μέρους. Όπως ένα δεύτερο, ψηφιακό επίπεδο πληροφοριών βρίσκεται πάνω από τον πραγματικό κόσμο και λειτουργεί, όπως μία επιφάνεια χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας, μεγάλου μεγέθους. Παρέχει, δε, στον επιβάτη τρεις τρόπους παρατήρησης: “Explore”, “entertain” και “ease”, δηλαδή «παρατήρηση», «διασκέδαση» και «διευκόλυνση», οι οποίοι, ανάλογα με την επιλογή του χρήστη, διαφοροποιούν το εσωτερικό, φροντίζοντας να προβάλλουν πληροφορίες για τον εξωτερικό κόσμο, να διασκεδάζουν και να χαλαρώνουν τους επιβάτες.

Τα προγράμματα του I Interaction EASE

Στο πρόγραμμα Explore” (εξερεύνηση) το σύστημα εστιάζει στο εξωτερικό περιβάλλον. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας παρέχονται στο χρήστη επί της οθόνης σχετικές πληροφορίες για ό,τι βλέπει αυτός στην πραγματικότητα μέσω της παρατήρησης του βλέμματός του. Ταυτόχρονα, αν το επιθυμήσει ο χρήστης, προβάλλονται επιπλέον πληροφορίες για το πλησιέστερο περιβάλλον, αλλά και για το πιο απομακρυσμένο. Αν ο χρήστης θελήσει κάτι επιπλέον, αρκεί μία χειρονομία του προς το σύστημα και η επιθυμία του θα γίνει πράξη…

Στο πρόγραμμα Entertain” (διασκέδαση) έρχεται μπροστά το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το εξωτερικό καλύπτεται κατά κάποιο τρόπο από τις πιο σκούρες πλευρικές επιφάνειες και στο πανοραμικό head-up-display μπορούν να προβληθούν ακόμα και ταινίες.

Στο πρόγραμμα Ease” (διευκόλυνση) οι επιβάτες οφείλουν να χαλαρώσουν. Μέσω της αφής του «έξυπνου» υλικού, το κάθισμα παίρνει τη λεγόμενη και «θέση μηδενικής βαρύτητας» και δίνει στον επιβάτη την αίσθηση ότι σχεδόν… αιωρείται. Το σύστημα intelligent personal assistant (έξυπνος προσωπικός βοηθός) της BMW κάνει το head-up-display πιο σκοτεινό και τις πλευρικές επιφάνειες λιγότερο φωτοδιαπερατές. Η δυνατότητα του συστήματος φωτισμού να δώσει στο εσωτερικό ένα καθησυχαστικό φως συνδυάζεται με την αντίστοιχη δυνατότητα του ηχοσυστήματος και, έτσι, το εσωτερικό μετατρέπεται σε μία αίθουσα ευχάριστης και απόλυτης χαλάρωσης.

Πρώτος έλεγχος του I Interaction EASE

Θα είναι, λοιπόν, η διαβίωση μέσα στο αυτοκίνητο πιο όμορφη; Όποιος πάρει θέση σε ένα από τα δύο καθίσματα “wellness” (ευεξία), θα αισθανθεί όπως σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, που είναι εξοπλισμένο με τα καλύτερα δυνατά υλικά. Το δέρμα δεν υφίσταται καθόλου, αφού τη θέση του έχουν πάρει υλικά υψηλότατης ποιότητας. Στη χρήση των συστημάτων μέσω της αφής, των χειρονομιών και της φωνής αναφερθήκαμε ήδη. Αλλά, στο Interaction Ease, το οποίο είναι εξοπλισμένο με χιλιάδες λαμπάκια LED, αρκεί ένα απλό άγγιγμα μιας ειδικά φωτισμένης επιφάνειας στο κάθισμα, για να αλλάξει ο χρήστης το πρόγραμμα στην τεράστια πανοραμική οθόνη.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο