MOTOTYPOS

Ζάντες τεχνολογίας SpinForged της Yamaha

zantes-technologias-spinforged-tis-yamaha-628447

Οι τροχοί της νέας MT-09 του 2021, είναι κατασκευασμένοι με τη χρήση μιας νέας τεχνολογίας χύτευσης που η Yamaha ονομάζει SpinForged.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην κατασκευή ζαντών για μοτοσυκλέτες μαζικής παραγωγής είναι αύξηση της αντοχής του υλικού και κατά συνέπεια η μείωση του βάρους, κάθε τροχός διαθέτει ζάντες με πάχος μόλις 2 mm (σε σύγκριση με τα 3,5 mm στο προηγούμενο μοντέλο), ενώ οι μπροστινοί και πίσω τροχοί μαζί είναι ελαφρύτεροι κατά 0,7 kg.

Την εφαρμογή αυτής της τεχνικής επέτρεψε η ανάπτυξη ενός ειδικού κράματος αλουμινίου κατάλληλα προσαρμοσμένου για καλύτερη ροή κατά τη χύτευση , από το τμήμα ερευνάς υλικών της Yamaha, αξιοποιώντας το ταλέντο μιας ειδικής στον τομέα της έρευνας αλουμινίου.

«Αλλάζοντας μόνο μερικές προδιαγραφές, μπορούμε να αλλάξουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το αλουμίνιο ή κατά κάποιο τρόπο τη συμπεριφορά του», λέει η Kahori Oshima από τη Διεύθυνση Υλικών της Yamaha Motor. Η ίδια μιλάει για το νέο κράμα σαν να συστήνει με χαρά έναν φίλο ή μια στενή γνωριμία. «Μερικές φορές μπορεί να είναι πραγματικά ευαίσθητο, προσφέροντάς μας μηδενικά περιθώρια για προσαρμογές.»  και συνεχίζει λέγωντας «Θεωρούμε ότι το αλουμίνιο αποτελεί έναν τομέα κατασκευής στον οποίο δεν πρέπει να μας ξεπεράσουν ποτέ. Πιστεύω ότι πίσω από αυτό κρύβεται το γεγονός ότι στην Yamaha κάνουμε εδώ και πολύ καιρό τη χύτευση μόνοι μας. Αυτή η αυτοπεποίθηση και η υπερηφάνεια αποτελούν τους παράγοντες που μας ωθούν.»

Η Yamaha ασχολείται με τη χύτεση αλουμινίου από την εποχή που ακόμα κατασκεύαζε μουσικά όργανα και συγκαλυμμένα για τη χύτευση πλαισίων για τα πιάνα της εταιρεία Nippon Gakki Co., Ltd. (τη σημερινή Yamaha Corporation). Αυτές οι τεχνικές με την κατάλληλη εξέλιξη χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία του κινητήρα και αρκετών άλλων εξαρτημάτων της πρώτης μοτοσυκλέτας Yamaha το 1955, της YA-1. Από τότε, η Yamaha συνέχισε να χυτεύει εξαρτήματα, όχι μόνο για κινητήρες μοτοσυκλετών, αλλά και για κινητήρες αυτοκινήτων, εξωλέμβιους κινητήρες και πολλά άλλα.

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο