VIDEOS

Αποκλειστικό – Μπήκαμε στα άδυτα της Pagani και στη γραμμή παραγωγής τους! [Βίντεο]

apokleistiko-bikame-sta-adyta-tis-pagani-kai-sti-grammi-paragogis-tous-vinteo-704098

Μέσα στο σχετικά μικρό εργοστάσιο της Pagani, κατασκευάζονται από την αρχή μέχρι το τέλος, όλα της τα μοντέλα: Από τις επιλογές εξατομίκευσης, στη κατασκευή και συναρμολόγηση, μέχρι τις τελικές δοκιμές ποιότητας.

Ο χώρος της έμπνευσης

Όλα ξεκινούν από το δωμάτιο που ο αγοραστής κάθεται μαζί με τον πωλητή, για να δουν μαζί ακόμη και τη παραμικρή λεπτομέρεια για το αυτοκίνητο που αγοράζει, ενώ οι επιλογές εξατομίκευσης, δεν έχουν τέλος: αμέτρητες αποχρώσεις ανθρακονήματος, δέρματα κορυφαίας ποιότητας και επιλογές ακόμη και για τα μικρότερα πράγματα, όπως οι ραφές στα δέρματα. Φυσικά, κάθε Pagani συνοδεύεται από ένα μοναδικό set από αποσκευές, που φτιάχνονται κατά παραγγελία με τις ίδιες επενδύσεις που βρίσκονται και μέσα στο αυτοκίνητο, για να ταιριάζουν απόλυτα όταν χρησιμοποιούνται.

παραγωγή pagani

Εδώ βέβαια, η διαδικασία της παραγγελίας και της διαμόρφωσης του αυτοκινήτου δεν έχει βιασύνες και μπορεί να διαρκέσει μήνες, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία ενός τρελού project για κάποιο μοναδικό αυτοκίνητο. Ο Sebastian, που μας έκανε τη περιήγηση, μας εξήγησε ότι μερικοί πελάτες έχουν αρκετά ιδιαίτερες προτιμήσεις και οι ιδέες τους απαιτούν σοβαρές μετατροπές των αυτοκινήτων στα οποία βασίζονται.

παραγωγή pagani

Μη φανταστείτε κάτι σαν τα online confiugurator στα οποία πολλοί από εμάς ξοδεύουμε ώρες, στα οποία διαλέγεις ανάμεσα σε 5-10 χρώματα αμαξώματος, την έκδοση κινητήρα και το χρώμα του εσωτερικού. Τα μόνα σταθερά χαρακτηριστικά είναι ο V12 της AMG και η κίνηση στους πίσω τροχούς. Όλα τα υπόλοιπα, αλλάζουν κατ’ επιθυμία του πελάτη. Φυσικά, μια bespoke δημιουργία, κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με μια …απλή Pagani.

παραγωγή pagani

Ακριβώς απέξω από αυτό το γραφείο, γίνεται συνήθως η τελετή παράδοσης του αυτοκινήτου στο νέο του ιδιοκτήτη. Έχει ένα όμορφο σκηνικό, περικυκλωμένο από προβολείς αλλά και ένα πιάνο, το οποίο αναβαθμίζει την εμπειρία με τις μελωδίες του. Όταν βρεθήκαμε εκεί, σε αυτό το χώρο βρισκόταν μια τρομερή Huayra R, η αγωνιστική έκδοση του δημοφιλούς μοντέλου, που δεν επιτρέπεται να οδηγηθεί σε δημόσιους δρόμους. Η συγκεκριμένη, με το νούμερο 28, είχε επιστρέψει στο εργοστάσιο μετά από ένα track day στην Ιταλία, και είχε ήδη δεχτεί όλη την απαραίτητη περιποίηση για να είναι έτοιμη για το επόμενο event. Τα οδηγικά event, ειδικά με τις αγωνιστικές εκδόσεις R, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Pagani, καθώς δίνει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να ευχαριστηθούν πραγματικά τα αυτοκίνητα τους, με την υποστήριξη των πλέον έμπειρων μηχανικών και όλα τα logistics κανονισμένα. Και εκτός πίστας βέβαια, η οικογένεια Pagani καλεί συχνά τους πελάτες της σε εκδηλώσεις, με το Raduno – Vanishing Point να ξεχωρίζει: μια ετήσια οδηγική συγκέντρωση στους καλύτερους δρόμους της Ιταλίας, όπου το 2023 «μάζεψε» πάνω από 50 Pagani!

pagani huayra R

Όλα «στο χέρι»

Στο βασικό χώρο της γραμμής παραγωγής, βρίσκονται όλα τα μοντέλα που η συναρμολόγηση τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος ο χώρος, είναι πολύ εντυπωσιακός και ιδιαίτερος, καθώς ο Horacio ήθελε να κάνει τους εργαζόμενους του να αισθάνονται πως βρίσκονται σε μια πόλη. Έτσι έχει βάλει όμορφα παγκάκια, στήλες φωτισμού ακόμη και… πρασινάδα στους τοίχους και ένα τεράστιο ρολόι με το χαρακτηριστικό έμβλημα τις εταιρείας, τις τετραπλές απολήξεις εξατμίσεων! Το χώρο, περιβάλλουν αυτοκίνητα πελατών αλλά και η πρώτη Zonda, με αριθμό σασί #1.

pagani zonda

Στο κέντρο όμως, βρίσκονται οι νέες Utopia, έτοιμες να δεχτούν νέα εξαρτήματα. Η συναρμολόγηση χωρίζεται σε τρία στάδια, με το καθένα να έχει το δικό του σταθμό, με τα κομμάτια που θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Ξεκινά με το σταθμό για τα εξωτερικά μέρη, όπου μπαίνουν οι χαρακτηριστικοί καθρέπτες, τα εμβλήματα και διάφορες λεπτομέρειες από ανθρακονήματα. Εκτός όμως από το αισθητικό κομμάτι, εδώ συναρμολογείται το σύστημα αναρτήσεων και των φρένων.

Στο δεύτερο στάδιο, ξεκινά η συναρμολόγηση του εσωτερικού: τοποθετείται το τιμόνι, η κεντρική κονσόλα, τα ηχεία και τα καθίσματα. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα σε αυτό το σταθμό και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η προσοχή τους στη λεπτομέρεια ακόμη και στο πιο μικρό εξάρτημα. Για παράδειγμα, ακόμη και ο μοχλός για το λεβιέ των ταχυτήτων, είναι μια σύνθεση με ξύλο και ανθρακόνημα, το οποίο κατασκευάζεται στο χέρι και χρειάζεται πολλές εργατοώρες για να ολοκληρωθεί.

Το τρίτο στάδιο είναι και το πιο σημαντικό, καθώς είναι το σημείο που το αυτοκίνητο «ζωντανεύει» για πρώτη φορά. Όπως καταλάβατε, εκεί ενώνεται ο πανίσχυρος twin-turbo V12 που προμηθεύει η Mercedes-AMG στη Pagani, μαζί με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της XTrac, μία εταιρεία που ειδικεύεται σε κιβώτια αγωνιστικών αυτοκινήτων, και μαζί τοποθετούνται μέσα στο αυτοκίνητο και ολοκληρώνονται οι καλωδιώσεις.

Σημασία στο …after sales

Στον ίδιο χώρο, δραστηριοποιούνται και τα τμήματα αναπαλαίωσης, αναβάθμισης και αποκατάστασης παλαιότερων μοντέλων από υπάρχοντες πελάτες, αλλά η Pagani δεν μας επέτρεψε να φωτογραφίσουμε αυτοκίνητα πελατών. Αυτό που μας έκανε εντύπωση σε αυτό το τομέα, είναι πως για κάθε αυτοκίνητο που έχουν κατασκευάσει, οι τεχνικοί της Pagani διατηρούν ένα ντοσιέ που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες, συγκεκριμένα για το αυτοκίνητο που έχουν μπροστά τους, από τις οδηγίες συναρμολόγησης, μέχρι τις αναβαθμίσεις και τα service που έχει κάνει.

PAGANI

Ο Horacio Pagani έχει πει πως «πελάτης δεν είναι κάποιος που αγοράζει μια φορά, αλλά έρχεται ξανά και ξανά». Με αυτή τη λογική, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τέτοιους πελάτες, σε μια κατηγορία αυτοκινήτων που είναι άπιαστη για το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη. Και για να κρατήσεις τέτοιους πελάτες, η μετριότητα δεν είναι αρκετή.

PAGANI

“Area Compositi”

Το πιο εντυπωσιακό -κατά τη γνώμη μου- κομμάτι σε όλη τη γραμμή παραγωγής, βρίσκεται στον επάνω όροφο και φυσικά, πρόκειται για το τμήμα όπου τα ανθρακονήματα (δηλαδή σχεδόν όλο το αυτοκίνητο!) κατασκευάζονται από τα χέρια έμπειρων τεχνιτών, οι περισσότεροι από τους όποιους προέρχονται από το χώρο της μόδας, όπου απέδειξαν τη δεξιοτεχνία τους, πριν ασχοληθούν με τη δημιουργία ανθρακονημάτων. Αυτοί οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι, έχουν το δικό τους χώρο, με το τμήμα να ονομάζεται “Maurizio Ferrari”. Μπορεί το επίθετο του κυρίου να σας ακούγεται οικείο, αλλά πρόκειται για το όνομα του πρώτου εργαζόμενου της Pagani, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν 25 χρόνια. Ο Horacio, για να δείξει την εκτίμηση του για το πιστό του εργαζόμενο, χάρισε το όνομα του στο τμήμα που κάνει τη Pagani να ξεχωρίζει.

Πως κατασκευάζεται το Carbon Fiber;

Τα πάνελ από ανθρακονήματα έχουν μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για να κατασκευαστούν. Ξεκινά με το ανθρακόνημα στην αρχική του μορφή, δηλαδή ένα σκληρό αλλά εύπλαστο «ύφασμα», που αποθηκεύεται σε πολύ ορισμένες συνθήκες ψύξης, για να διατηρεί την ελαστικότητα του. Από εκεί, οι τεχνίτες το κόβουν και το τοποθετούν σε ειδικά διαμορφωμένα καλούπια, για να πάρει το επιθυμητό σχήμα.

Στη συνέχεια, το καλούπι κλείνει, ελέγχεται για τυχόν ατέλειες και σφραγίζεται αεροστεγώς (vacuum) για να πάει στο επόμενο στάδιο, τους φούρνους. Εκεί, παραμένει για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε σταθερή θερμοκρασία, και όταν πλέον βγει, διαθέτει τις προδιαγραφές για τις οποίες είναι διάσημο: πιο σκληρό από ατσάλι, πιο ελαφρύ από υαλοβάμβακα, πιο στιβαρό από το αλουμίνιο.

Το εργοστάσιο της Pagani διαθέτει τρεις φούρνους. Ο μικρός, ήταν ο πρώτος φούρνος του εργοστασίου, από όταν η παραγωγή ήταν πολύ πιο χαμηλή, ενώ οι δύο μεγαλύτεροι, προστέθηκαν όταν η Pagani μετακόμισε στο νέο της εργοστάσιο και μεγάλωσε τις εγκαταστάσεις της.

Όταν βγει από το φούρνο, το εξάρτημα «ξετυλίγεται» και καθαρίζεται και γίνεται ο τελικός έλεγχος. Και δεν μιλάμε για μια γρήγορη ματιά: οι τεχνικοί ελέγχουν κάθε εκατοστό του εξαρτήματος, και ειδικά σε κομμάτια όπως το καπό, φροντίζουν οι γραμμές του ανθρακονήματος να ακολουθούν τις γραμμές το αμαξώματος σε κάθε σημείο. Αν βρουν κάποια ατέλεια, ξεκινούν από την αρχή, αλλιώς προχωρούν στο βάψιμο ή απλώς στο βερνίκωμα του εξαρτήματος για να πάρει τη τελική του μορφή.

pagani carbon fiber

Αυστηροί έλεγχοι ποιότητας

Κατά τη διάρκεια , αλλά και στο τελικό στάδιο της παραγωγής, λέγχεται η αρτιότητα της κατασκευής, με αρκετά εξελιγμένα μέσα. Πριν τη πλήρη συναρμολόγηση, το αμάξωμα τοποθετείται σε μια ειδική αίθουσα και περικυκλώνεται από 3D σαρωτές, οι οποίοι με τη χρήση ενός έξυπνου λογισμικού, μπορεί να βρει ακόμη και μια ατέλεια μερικών χιλιοστών σε έναν αρμό, και γενικότερα πράγματα που μπορεί να ξεφύγουν από το ανθρώπινο μάτι. Όπως είπαμε, προσοχή στη λεπτομέρεια, με στόχο τη τελειότητα!

Αφού ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση, περνά τα …τυπικά τεστ για τις αναρτήσεις και έλεγχοι για τυχόν διαρροές σε έναν προσομοιωτή βροχής. Από εκεί, μεταφέρεται σε έναν ειδικό χώρο detailing, όπου τυλίγεται με προστατευτικές μεμβράνες και πλαστικά, για να βγει για το πρώτο test drive, όπου θα πάρει την έγκριση από τον οδηγό που το δοκίμασε, και θα επιστρέψει στον ίδιο χώρο για τις τελικές πινελιές (γυάλισμα-κέρωμα-προστατευτικές διαφανείς μεμβράνες) πριν τη παράδοση του.

pagani carbon fiber

Όλες οι ειδήσεις

Αποστολή στην Πορτογαλία: Πρώτες εντυπώσεις από τη νέα BMW iX2

Έρευνα Autotypos.gr: 10% πιο ακριβή η βενζίνη με τις ίδιες διεθνείς τιμές πετρελαίου!

Δοκιμάζουμε τη βασική έκδοση του νέου Tesla Model 3: Χωρίς ανταγωνισμό

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο