VIRAL

Video: Mια βόλτα στον πιο επικίνδυνο αγώνα του κόσμου

video-mia-volta-ston-pio-epikindyno-agona-tou-kosmou-716351

Πλάνα που κόβουν την ανάσα σε μια διαδρομή που χρειάζεται απίστευτες ικανότητες και σβήσιμο της λειτουργίας «αυτοσυντήρησης» στον εγκέφαλο

Ο ανταγωνισμός και οι αγώνες, ξεκίνησαν σχεδόν παράλληλα με την εφεύρεση του τροχού και το Altius- Fortius – Citius αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο στην ιστορική εξέλιξη των οχημάτων, πόσο μάλλον όταν αυτά έγιναν μηχανοκίνητα.

Θέαμα, αδρεναλίνη, δόξα αλλά και κίνδυνος, ο οποίος κίνδυνος μπορεί παλαιότερα να εντασσόταν –με μια ρομαντική θεώρηση– στο «racing» πακέτο αλλά τις τελευταίες δεκαετίες  –πολύ σωστά- έχουν γίνει προσπάθειες, ώστε η έκθεση των αγωνιζόμενων σε αυτόν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη.

Σε όλους τους αγώνες; Όχι, με τρόπο παρόμοιο του Αστερίξ, όπου ένα «γαλατικό χωριό» αντιστέκεται στους Ρωμαίους, υπάρχει ένα νησί ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βρετανία, όπου οι αγώνες είναι… τέρμα επικίνδυνοι και δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος.

Ο λόγος για τη νήσο Μαν (Isle of Man) και τους TT (Tourist Trophy) αγώνες που διεξάγονται επί του εδάφους της, από το 1907.  Είναι παράδοση, είναι κουλτούρα, είναι το πιο σημαντικό event για το νησί αυτό, όπου κάθε χρόνο, από τα τέλη του Μάη μέχρι τις αρχές του Ιούνη, κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά αυτό που λογίζεται ως ο πιο επικίνδυνος αγώνας του κόσμου. Τουλάχιστον ο πιο διάσημος εξ αυτών, γιατί «σαλεμένους» έχει και άλλου.

Δεν υπάρχει τίποτα σαδιστικό και βάρβαρο από πλευράς διοργανωτών, δεν έχουν εκ προθέσεως κάνει το Isle of Man TT, επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο από την φύση του. Πρόκειται για μια διαδρομή 60 χιλιομέτρων στους δημόσιους δρόμους του νησιού, οι οποίοι σε ότι αφορά στην χάραξη και στο πλάτος τους, χαρακτηρίζονται ως τυπικοί επαρχιακοί.

Η διαδρομή είναι μια λούπα, επιστρέφοντας στο ίδιο σημείο και ο αντικειμενικός σκοπός είναι να την διανύσει κανείς σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο. Με μοτοσυκλέτα. Δεν υπάρχουν ανοίγματα για ασφαλείς εξόδους, ούτε αμμοπαγίδες στις στροφές, δεν υπάρχουν προστατευτικά και οι λιγοστές αχυρόμπαλες που τοποθετούνται σε ορισμένα σημεία, προφανώς δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, όταν η μέση ταχύτητα στην διαδρομή κατά την διάρκεια του αγώνα, είναι 200+ χλμ./ώρα.

Αυτή η διαδρομή έχει πάρει τις ζωές τουλάχιστον 250 αναβατών από το 1907 μέχρι και σήμερα, αν συμπεριληφθεί ο αριθμός των δυστυχημάτων που έχουν καταγραφεί και στο Manx GP,  το οποίο διοργανώνεται επίσης εκεί, Αύγουστο και Σεπτέμβριο κάθε έτους.

Θρύλοι του αγώνα  θεωρούνται οι… Dunlopαίοι, με τους Joey και Michael Dunlop να έχουν κατακτήσει από 26 φορές την νίκη σε διάφορες κατηγορίες, ο John McGuinnes, με    23 νίκες, ενώ στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει και νικήσει, ιερά τέρατα από τα παγκόσμιο πρωταθλήματα ταχύτητας μοτοσυκλετών, όπως ο Mike Hailwood (14 νίκες) και ο Giacomo Agostini (10 νίκες).

O Valentino Rossi, που είχε κάνει την διαδρομή του TT χαλαρά, ως επίτιμος καλεσμένος, είχε δηλώσει πως «είναι απίστευτα επικίνδυνο, οι αναβάτες πρέπει να είναι εντελώς τρελοί για να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο»

Το Isle of Man TT του 2024 βρίσκεται υπό εξέλιξη, έχουν ολοκληρωθεί τα δοκιμαστικά / προκριματικά και από την 1η μέχρι τις 8 Ιούνη, είναι ημέρες αγώνα. Ας ευχηθούμε όλα να πάνε καλά.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε on board πλάνα από την BMW S1000RR του Davey Todd, ο οποίος σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στα προκριματικά, με μέση ωριαία, 212+ χλμ./ώρα. Ο ταχύτερος γύρος που έχει σημειωθεί ποτέ στο Ιsle of Man TT, ανήκει στον Peter Hickman, που το 2023 ολοκλήρωσε την διαδρομή με χρόνο 16:36.114 και μέση ωριαία, 219,44 χλμ./ώρα.

Όλες οι ειδήσεις

Δοκιμή Mercedes-AMG A35: Είναι μία «πραγματική» AMG;

Τα 8 πράγματα που αγαπάμε να παραμελούμε στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι

Η Buell επιστρέφει στην Ευρώπη

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο